Hollandse Helden in de Tour de France 2018

Zaterdag is het om 11.00 uur zover: de Grand Départ van de Tour de France 2018. Daarom vinden we het de hoogste tijd om je alles over de Tour van dit jaar te vertellen. Wat is het parcours van de Ronde van Frankrijk? Wie zijn de kanshebbers? En welke Hollandse Helden zijn van de partij?

Hoe zat het ook alweer?

De Tour de France van dit jaar begint op zaterdag 7 juli. In totaal zijn er 21 etappes. De laatste is op 29 juli en eindigt traditiegetrouw op de Champs-Élysées in Parijs. Tussendoor zijn er twee rustdagen. De titelverdediger is Chris Froome. Hij staat zaterdag ‘gewoon’ aan de start, maar dat had wél de nodige voeten in aarde. Aanvankelijk was ‘ie namelijk niet welkom in de Tour, vanwege een te hoge salbutamolwaarde tijdens de Vuelta (Ronde van Spanje) in 2017. Tour-organisator ASO was bang dat het de goede naam van de Tour in het geding zou zijn. Nadat de UCI, de internationale wielerbond, Froome vrijsprak, mag de Engelsman nu alsnog in de Tour starten.

Hollandse Helden tijdens de Tour de France 2018

Genoeg Hollandse Helden om deze Tour te volgen. Tom Dumoulin, Steven Kruiswijk, Bauke Mollema, Niki Terpstra, Dylan Groenewegen… ze zijn allemaal van de partij! Dumoulin eindigde eerder dit jaar tweede in de Giro? Wordt hij de eerste Nederlandse Tour-winnaar sinds Joop Zoetemelk in 1980? En de eerste Nederlander in het ‘Geel’ sinds Erik Breukink in 1989?
Vlak ook zeker Mollema niet uit: wie weet waar hij toe in staat is, met een meesterknecht als Robert Gesink in zijn team. Ook zijn we erg benieuwd naar de prestaties van Terpstra en Groenewegen. Terpstra won eerder dit jaar Parijs-Roubaix en Groenewegen won vorig jaar de slotetappe van de Tour. Als dát geen etappezege wordt!

Tour de France 2018 kijken

Alle 21 etappes van de Tour zijn live op tv te zien op NPO 1. Niet altijd van het begin (een etappe duurt rustig zes uur), maar wel voor het grootste gedeelte. En natuurlijk tot aan de streep. Spannende bergritten worden wel vanaf het begin uitgezonden. Bij de NPO wordt het commentaar verzorgd door Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Liever ander commentaar? De Tour wordt ook live uitgezonden op Sporza en Eurosport. Bij de laatste zender is dit soms op Eurosport 2, dat bij ons ook gewoon in het Riant-pakket zit.

De beste en opvallendste etappes

De Tour van dit jaar kent een mooi gebalanceerd parcours. Zo zijn er zes bergetappes, waarvan drie in de Pyreneeën en drie in de Alpen. Ook zijn er twee tijdritten: een met de ploegen, een individuele. Daarnaast zijn er ook genoeg vlakke etappes en dat is weer interessant voor de sprinters.

Etappe 3: ploegentijdrit

In de derde etappe kunnen klassementsrenners hun eerste slag slaan. Dan is namelijk de ploegentijdrit. Hierin start elke wielerploeg op een ander tijdstip. In de rit tegen de klok worden de eerste verhoudingen in het algemeen klassement duidelijk. Welke topploeg slaat de eerste slag?

9 juli | NPO 1/Eurosport/Canvas | 14.10 uur

Etappe 9: Parijs-Roubaix 2.0

De negende etappe is er ook een om in de agenda te zetten. Dit is namelijk een miniversie van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. In deze etappe rijdt het Tour-peloton over de beruchte kasseien en is de finish in het historische stadion van Roubaix. Een zware etappe waar zo maar eens een verrassing kan plaatsvinden. Leuk detail: de laatste keer dat er in Roubaix werd gefinisht, won Hollandse Held Lars Boom!

15 juli | NPO 1/Eurosport/Canvas | 14.10 uur

Etappe 10: supersteile bergetappe

Na de negende etappe is er een rustdag. Twee dagen later is de tiende etappe en dat is ook een aanrader. Dit is de eerste échte etappe. En wel in de Alpen. Het zwaarste deel, waar meteen klappen kunnen vallen, is de beklimming van de Plateau de Glières: een zes kilometer lange klim van maar liefst 11 procent!

17 juli | NPO 1/Eurosport/Canvas | 13.15 uur

Etappe 19: laatste bergetappe van Lourdes naar Laruns

De laatste bergetappe is in de Pyreneeën en gaat van bedevaartsoord Lourdes naar Laruns. Voor de echte wielerliefhebber is dit een waar spektakelstuk: het peloton fietst dan onder andere over de loodzware Tourmalet en Aubisque. Kijken dus.

27 juli | NPO 1/Eurosport/Canvas | 14.10 uur

Etappe 20: laatste kans voor klassementsrenners in individuele tijdrit

De dag na deze bergetappe is de individuele tijdrit. Voor de klassementsrenners is dit de laatste kans om nog sprongen in het klassement te maken. In het traditionele rondje-rond-de-kerk op de Champs-Élysées op zaterdag 29 juli maken klassementsrenners immers traditiegetrouw geen tijd meer goed.

28 juli | NPO 1/Eurosport/Canvas | 14.10 uur