Entre les murs, klassikale les in het leven

Entre les murs is gebaseerd op het autobiografische en gelijknamige boek van voormalig docent François Bégaudeau. In deze film draait alles om één klas, de mentorklas van François, en de dynamiek tussen de leerlingen en de docent. Maar het gaat er niet om wat juist is en wie verkeerd zit, wie een goede docent is en wie een slechte. De film laat zien dat het in een echt klaslokaal eigenlijk nooit simpel is.

Naam: Entre les murs

Duur: 130 minuten

Wanneer: on-demand via Canal Digitaal Films

Oordeel: 5/5 sterren

Entre les murs is een verhaal van echte mensen die alleen hun best kunnen doen om simpelweg de dag door te komen. Echte mensen maken fouten, vergissen zich en verliezen soms hun controle als ze steeds weer onder druk staan. In dit klaslokaal zit de camera iedereen beklemmend dicht op de huid. Het lawaai, de indrukken en de constant aanwezige prikkels zijn overweldigend. Ongeïnteresseerde, hangende kinderen die door elkaar schreeuwen, kortom een hele normale klas

Het hoofd boven water houden

De auteur van het boek speelt zelf de hoofdrol in de film. Hij is docent Frans en literatuur op een school in een Franse buitenwijk (banlieue). Is deze school in de banlieue een probleemschool? Mogelijk. Maar het verhaal is universeel, deze school is net als elke andere school. In de te kleine klas zitten veel te veel 15-jarige kinderen die denken dat ze volwassen zijn en een docent die worstelt om zijn hoofd boven water te houden.

Voor docent François is het steeds weer balanceren en schakelen tussen streng zijn en de regels volgen of begripvol zijn en zijn leerlingen als volwaardig behandelen. François is een rustige en kalme docent, soms wat streng. Maar hij probeert steeds contact te zoeken met zijn klas. Hij gaat gepassioneerde en soms persoonlijke discussies aan met de leerlingen. Centraal in de film staan leerlingen Khoumba: vorig jaar nog het brave lievelingetje maar nu afwezig en tegendraads, Esmeralda: een overheersende leerling met grote mond en Souleymane: die ziet dat docenten hem dom, lui en opvliegend vinden en zich daar steeds meer naar gaat gedragen.

De geest van de regels

Deze balanceeract wordt later in Entre les murs scherp neergezet. Als er tijdens een van de vergaderingen met docenten voorgesteld wordt om de regels strikter te handhaven is het François die juist benadrukt dat hij de ruimte nodig heeft om in zijn klas flexibel met de regels om te gaan. François volgt de geest van de regels, niet de letter. Maar dit is niet een simpele tegenstelling. Nadat een discussie tussen François en Souleymane escaleert, waarbij Khoumba per ongeluk gewond raakt, verliest François de regie. De controle en beweegruimte is hij definitief kwijt als Souleymane, met zijn moeder die geen Frans spreekt, voorgeleid wordt voor de disciplinaire commissie en van school wordt gestuurd. Dat Souleymane gestraft wordt is terecht, tegelijk laat het pijnlijk zien wie de prijs betaalt: vanwege de overtreding wordt hij mogelijk teruggestuurd door zijn vader naar familie in een dorp in Mali. Ongeacht de begrijpelijke regels en goede intenties: uiteindelijk verliest Souleymane.

Het verhaal toont hoe onmogelijk het is om een keuze te maken tussen de flexibele François of het strenge schoolsysteem. Er is geen simpel antwoord. De film zoekt juist de nuance en wil laten zien hoe lastig lesgeven kan zijn, hoeveel er afhangt van een persoon en hoeveel er soms van de docent gevraagd wordt. Om de film te maken werd docent François een jaar lang gevolgd samen met de klas, de scenes zijn deels geïmproviseerd en deels ter plekke geschreven samen met de leerlingen. Juist dat zorgt dat de film zo authentiek voelt, dit is geen verhaal maar dit is echt.