Eredivisie in volle gang: de stand van zaken!

Het voetbalseizoen is alweer een tijdje in volle gang. Inmiddels is de achtste wedstrijdronde van de Eredivisie alweer geweest! Kortom, de hoogste tijd voor een eerste terugblik. Wie doet het goed en waar kan het beter?

Feyenoord: horten en stoten

Feyenoord verdedigt dit jaar voor het eerst sinds de eeuwwisseling de landstitel. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst startte sterk, aangezien de eerste vier wedstrijden werden gewonnen. Voor de eerste grote test, tegen PSV, zakten de Rotterdammers echter: die wedstrijd werd met 1-0 verloren. Om een week later nota bene in de eigen Kuip tegen promovendus NAC met 2-0 te verliezen. Tegen AZ was Feyenoord echter met 4-0 in Rotterdam weer heer en meester. Feyenoord speelde in de achtste ronde tegen PEC Zwolle met 0-0 gelijk. Geen soepele wedstrijd: Renato Tapia moest helaas na 20 minuten stoppen in verband met een blessure. Met het gelijkspel zakt Feyenoord naar de 3de plaats net achter Ajax. Voorlopig gaat het dus met horten en stoten.

Ajax: achterstand aan het inhalen

Ajax kende een desastreuze seizoenstart. Eerst het drama rondom Abdelhak Nouri, daarna voor het eerst deze eeuw geen Europees voetbal… Door dat laatste stond de druk al snel op de ketel in Amsterdam. Zeker toen de eerste wedstrijd in de Eredivisie verloren werd van Heracles. Daarna won de ploeg van Marcel Keizer drie wedstrijden, maar speelde het in Den Haag gelijk tegen ADO en verloor het een week daarna thuis van Vitesse. Met de achtste wedstrijd lijkt het tij weer te keren voor Ajax. Met 4-0 wonnen ze van Sparta Rotterdam en stelt daarmee een 2de plaats vast in het klassement. 

Dat wordt 22 oktober een spannende wedstrijd wanneer Feyenoord-Ajax wordt gespeeld. De ploegen hebben allebei 16 punten, vanwege het doelsaldo staat Ajax echter nét een plekje hoger dan Feyenoord.

PSV: doelpuntenmachine

Het loopt lekker bij PSV. Ondanks wat kritiek hier en daar op het spel, scoort het team van Philip Cocu makkelijk. Wat te denken van de 4-1 op NAC, 4-0 op Willem II en de 7-1 op FC Utrecht? Toch morste ook PSV al punten, toen het met 2-1 van Heerenveen verloor. Hoewel PSV al is uitgeschakeld voor Europees voetbal, is de club inmiddels bezig aan een goed seizoen. Ook de achtste wedstrijdronde kwamen ze goed door met 2-5 winst tegen VVV Venlo.  Met 21 punten staan de Eindhovenaren dit seizoen bovenaan en daar zitten ze voorlopig nog wel goed.

Verrassingen van de Eredivisie

Elk jaar zijn er weer ploegen die weten te stunten. PEC Zwolle doet het erg goed dit jaar en ook VVV Venlo speelt verrassend! De promovendus die in het idyllische stadionnetje De Koel speelt. Het won in de eerste speelronde overtuigend met 3-0 van Sparta en een week later versloeg VVV brutaal FC Twente in Enschede met 2-1. Oké, de nederlaag daarna tegen Ajax was geen schande. Daarna speelde VVV drie keer gelijk om vervolgens belangrijke punten te pakken door met 2-0 van Excelsior te winnen. Tegen PSV moesten ze ook inleveren en verloren de wedstrijd met 2-5. Toch, ze doen het goed en VVV lijkt zowaar voor het ‘linkerrijtje’ te gaan!

Verliezers tot nu toe

Even verderop in Limburg, in Kerkrade, zijn de mensen heel wat minder blij. Bij Roda JC gaat het namelijk nog niet zo goed. Sterker nog: de eerste zes wedstrijden werden allemaal verloren. Ook Willem II kent een slechte start. Van de eerste zeven wedstrijden won het alleen van Roda JC, maar verloor het de andere potjes. Het lijkt voor de mensen in Kerkrade en Tilburg een lang seizoen te gaan worden.

Welke club zie jij het liefst met de schaal naar huis gaan?