Filmrecensie White God: the unwanted will have their day

White God is een Hongaarse film waarin een dertienjarig meisje en een hond van elkaar gescheiden worden. Een hartverscheurende film met drama, horror en fabel met een politieke ondertoon. Deze fascinerende film zorgt met de indrukwekkende scènes en prachtige muziek voor iets wat je nog nooit eerder hebt gezien hebt.

Naam: White God
Regie: Kornél Mundruczó
Duur: 119 minuten
Wanneer: on-demand via Canal Digitaal Films
Oordeel: 4/5 sterren
IMDB-score: 6,9/10

Lili en haar hond Hagen

De dertienjarige Lili, gespeeld door Zsófia Psotta, brengt de dagen door op haar fiets, samen met haar hond: Hagen. Haar ouders zijn gescheiden en wanneer haar moeder tijdelijk naar het buitenland vertrekt, moeten Lili en Hagen bij haar vader wonen. In Hongarije is er een wet die bepaald dat je extra belasting moet betalen als je hond een ‘vuilnisbakkenras’ is. Hagen is geen zuivere hond. De buurvrouw klaagt en schakelt de hondenpolitie in. Lili’s vader, die toch al geen hondenvriend is, besluit de hond in een buitenwijk van Boedapest te dumpen.

De film bevat scènes met honden die zo indrukwekkend zijn, dat de film in Cannes is bekroond met de Palm Dog. Deze prijs is voor de beste acteerprestatie van een hond. De honderden honden die in de film meespeelden, vonden dankzij een adoptieprogramma een baasje.

Naast het feit dat dit drama omslaat in een spectaculaire thriller, geeft de film ook kritiek op het hondenbeleid in Hongarije en op ongelijkheid. De honden daar zijn vergruisd omdat ze niet ‘zuiver’ van ras zijn. Daarom heet de film ook ‘White God: the unwanted will have their day’