Giro d’Italia kijken

Op 4 mei start de Giro d’Italia, de eerste grote wielerronde van het jaar. Een van de Hollandse helden van 2017, Tom Dumoulin, verdedigt zijn titel. Goed nieuws: bij Canal Digitaal zijn alle etappes live te zien op Eurosport. We lichten vijf etappes uit die je niet mag missen! Download de Canal Digitaal TV App en neem de Giro mee waarheen jij ook wilt.

Over de Giro d’Italia 2018

De 101e Ronde van Italië start in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël. Het is voor het eerst dat een grote ronde neerstrijkt in dit land. De eerste drie etappes zijn in dit land. Daarna is een rustdag. Het peloton vliegt dan terug naar Italië, waar de koers wordt hervat.

Overigens gebeurt het wel vaker dat de Giro in het buitenland begint. Zo startte de koers drie keer in Nederland: in 2002 in Groningen, in 2010 in Amsterdam en in 2016 in Apeldoorn.

De Nederlander Dumoulin won vorig jaar de Giro en keert dit jaar terug in de koers om zijn titel te verdedigen. Hij kan daarbij op felle concurrentie rekenen van onder andere viervoudig Tour de France-winnaar Chris Froome. Andere klassementsrenners om in de gaten te houden zijn Fabio Aru, Thibaut Pinot en Simon Yates.

giro italia 2018 tom dumoulin achtervolging

Vijf mooie Giro-etappes

In totaal zijn er 21 etappes in de Giro d’Italia van 2018. De koers start op 4 mei met een korte tijdrit en eindigt op 27 mei in Rome. Wij zetten vijf van de mooiste aankomende Giro-etappes in het zonnetje.

Etappe 6: Eerste krachtmeting klassementsrenners

De Giro win je niet in één etappe, maar je kunt ‘m wel in één etappe verliezen. Klassementsrenners de in de zesde etappe slechte benen hebben, zien hun kansen op de roze trui waarschijnlijk in rook opgaan. Dan is namelijk de eerste bergetappe met een finish bergop. En op wát voor berg: de Etna-vulkaan! Vorig jaar bedwong het peloton ook al de Etna, maar toen vanuit een andere hoek. Destijds won de Slowaak Jan Polanc en finishte Dumoulin als zesde.

10 mei | Eurosport | 13.00 uur

Etappe 9: Zeer lange slotklim

Op 13 mei is misschien wel de zwaarste etappe van de gehele ronde. De negende etappe is 225 kilometer lang met een finish bergop in Gran Sasso. Na deze etappe wordt definitief duidelijk hoe de eerste verhoudingen liggen en of bijvoorbeeld Dumoulin nog kans maakt op de eindzege. Na deze etappe heeft het peloton een welverdiende rustdag.

13 mei | Eurosport | 13.00 uur

Etappe 16: Tijdrit

De tijdrit is de specialiteit van Dumoulin. Op 16 mei mag hij aan de bak in een vlakke tijdrit van 34,2 kilometer van Trento naar Rovereto. Voor tijdritspecialisten is dit dé kans om verloren tijd goed te maken of om een voorsprong verder uit te breiden. Omdat er na de tijdrit nog een paar zware bergetappes op het programma staan, zullen de klassementsrenners een zo groot mogelijke voorsprong willen opbouwen.

22 mei | Eurosport | 13.00 uur

Etappe 18: Zware etappe met aankomst bergop

De achttiende etappe heeft een finish bergop. Deze etappe start in Abbiategrasso en eindigt in Prato Nevoso, een skioord in de Alpen. Klassementsrenners die in de tijdrit veel tijd verloren hebben, zullen in de aanval gaan om nog kans te maken op de roze trui.

24 mei | Eurosport | 13.00 uur

Etappe 19: Koninginnerit

Misschien wel de mooiste etappe van de Giro is op 25 mei. De rit van Turijn naar Jafferau wordt al Giro’s Koninginnerit van 2018 genoemd. Over 184 kilometer bedwingt het peloton vier bergtoppen, waarvan eentje van de buitencategorie. Wie na deze rit de roze leiderstrui heeft, wint waarschijnlijk de Giro d’Italia 2018.

25 mei | Eurosport | 13.00 uur

Giro d’Italia 2018 kijken bij Canal Digitaal

Alle etappes van de Giro d’Italia 2018 zijn met televisie van Canal Digitaal live te kijken op Eurosport. Je kunt de etappes ook kijken via de Canal Digitaal TV App. Na elke etappe is er op Eurosport ook een nabeschouwing. Commentatoren van dienst zijn Jeroen van Belleghem en oud-wielrenner Karsten Kroon.
Wie tip jij als winnaar voor de Giro van dit jaar?