Aflevering 1: Will
Terug naar de blog

Aflevering 1: Will

5-5-2022 Gaslit

Aflevering 1: Will

Soms is de waarheid zo vreemd dat zij verzonnen lijkt. Dat gevoel krijg je ook bij Gaslit. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor dé politieke serie van 2022, met sterren Julia Roberts en Sean Penn in de hoofdrol.

Gaslit neemt je mee terug naar 1972, aan de vooravond van het Watergateschandaal. Nixon probeert herkozen te worden en neemt daarvoor rigoureuze maatregelen. Aflevering 1 van Gaslit begint met een openingsscène van G. Gordon Liddy (gespeeld door Shea Whigham), die zijn hand net zolang boven een kaars houdt totdat zijn vlees verschroeid wordt. Je strak aankijkend vertelt hij dat alleen sterke soldaten geschiedenis schrijven. Doelend op de strijdvaardigheid die nodig is om Nixon herkozen te laten worden. Liddy, die overduidelijk een wat getikte indruk maakt, wordt gezien als de mastermind achter het Watergateschandaal.

Daarna laat de aflevering Martha Mitchell (gespeeld door Julia Roberts) zien, die vrolijk en lachend in allerlei televisieshows optreedt. John Mitchell, gespeeld door een onherkenbare Sean Penn, is woedend op zijn vrouw. Ze had hem gezworen geen interviews meer te doen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Furieus belt Mitchell met John Dean en sommeert hem naar zijn kantoor komen. Daar, in de aanwezigheid van Mitchells assistent Jeb Magruder, vraagt hij aan John Dean of hij wil spioneren bij de Democraten. John Dean is hier in eerste instantie niet happig op, maar zodra hij hoort dat Nixon persoonlijk om hem gevraagd heeft, verandert hij van mening.

Ondertussen gaat Martha, tot grote frustratie van haar man, door met het geven van interviews. Niet alleen haar man stoort zich aan de loslippigheid van Martha, maar ook de relatie tussen haar en de vrouw van Nixon, Pat, is bekoeld geraakt. Op een inzamelingsfeest voor een goed doel begroet Pat Martha niet. De kloof tussen Nixon en Martha wordt nog groter als Martha een journalist belt om te vertellen dat Nixon onenigheid heeft met Henry Kissinger (de minister van Buitenlandse Zaken onder Nixon).

Ondertussen is Gordon Liddy een plan aan het bedenken om de herverkiezing van Nixon veilig te stellen. Zijn eerste plan, genaamd Operation Gemstone, wordt door Mitchell afgeschoten omdat het te vergaand is. Liddy wil de Democraten in een slecht daglicht stellen door middel van prostituees. De afwijzing van dit plan neemt Liddy niet goed op, maar na een openhartig gesprek met zijn zoon bindt hij in. Hij komt met een beter plan, namelijk het afluisteren van de Democraten in hun campagnegebouw: the Watergate. Dit plan wordt zeer goed ontvangen door John Mitchell. John Dean twijfelt nog, criminele activiteiten liggen hem eigenlijk niet zo goed. Maar hij durft niet tegen Mitchell in te gaan. Vooral niet omdat die zo lovend over hem is.

Liddy wil het plan zo snel mogelijk in werking zetten, maar de assistent van John Mitchell, Jeb, gooit roet in het eten als hij zegt dat er niet voldoende geld is om het plan uit te voeren. Liddy pakt dit nieuws niet goed op en vliegt Jeb aan. Hij bedreigt Jeb, zegt dat hij geen echte man is en dat hij niet weet wat nodig is om te strijden. Op dat moment loopt James McCord (gespeeld door Chris Bauer) de kamer binnen. McCord is van de CIA en Libby ziet mogelijkheden om samen te werken en het afluisterplan uit te voeren.

Martha organiseert een feest, maar het loopt niet lekker tussen haar man en haar. John Mitchell vertelt haar dat ze de aankomende acht maanden haar mond moet houden, totdat Nixon herverkozen is. Ze krijgen ruzie en John slaat zijn vrouw. Martha doet alsof het haar niets doet en geeft John een klap terug.

Ondertussen zit de afluisterpraktijk John Dean niet lekker. Hij schrijft een ontslagbrief en wil die op het bureau van John Mitchell neerleggen, maar op dat moment ziet hij een briefje op Mitchells bureau met de tekst: “Nixon wil John Dean ontmoeten. Is zeer tevreden.” John voelt zich gevleid en hij besluit de ontslagbrief weer mee naar huis te nemen. 

Gaslit © 2022 Universal Content Productions, LLC.  All rights reserved. Artwork © Starz Entertainment, LLC. Starz and related marks are the property of Starz Entertainment, LLC.

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot