Aflevering 2: California
Terug naar de blog

Aflevering 2: California

5-5-2022 Gaslit

Wat een spanning in aflevering 2 van Gaslit. We kijken nu al uit naar de volgende aflevering. Wat gaat er met Martha gebeuren? 

Aflevering 2 begint met een goedgehumeurde Martha in de kapsalon. Ze is helemaal klaar om met het gezin op vakantie naar Californië te gaan. 

Op een andere plek in Washington heeft Frank Wills een sollicitatiegesprek. Hij wil als nachtbewaker gaan werken bij het campagnegebouw van de Democraten, de Watergate. Degene die Frank moet aannemen, is bepaald niet onder de indruk van Franks cv. Hij wil hem dan ook afwijzen voor de baan, maar Frank smeekt hem om hem een kans te geven. Hij heeft het geld nodig. De werkgever test Franks intelligentie en besluit hem een kans te geven. Frank is intens blij en belt een vriendin om het goede nieuws te vertellen. Bij het weglopen botst hij tegen Liddy aan, die een grote stapel dossiers vasthoudt. 

CIA-agent McCord (gespeeld door Chris Bauer) zit in een hotelkamer tegenover de Watergate met een groep mannen te kaarten als er op de deur wordt geklopt. Het is Liddy, die met de stapel dossiers binnenkomt. Liddy is woest. Volgens hem hebben de mannen de afluisterapparatuur niet in de campagneruimte geplaatst, maar in het secretariaat. Hierdoor hebben ze geen bruikbare informatie over de campagne van de Democraten kunnen horen, maar alleen maar secretaressenonsens. McCord neemt de schuld op zich en is bereid nog een keer in te breken in het Watergategebouw. Dat betekent wel dat er meer geld vrij gemaakt moet worden. McCord gaat proberen om meer geld bij John Mitchell los te peuteren. 

Wanneer McCord aanklopt bij de Mitchells, is Martha net bezig met het inpakken voor de vakantie. McCord, die vroeger de bodyguard van de Mitchells was, geeft wat papieren aan Martha, die voor John bedoeld zijn. John zelf is helaas niet aanwezig, dus McCord kan niet direct John om meer geld vragen. 

Die avond begint Frank Wills aan zijn eerste shift als nachtbewaker. Aan de overkant van de straat valt dat het afluisterteam van Nixon ook op. Iedereen staat klaar om weer een inbraak te plegen. Wanneer Frank zijn ronde doet en de laatste mensen het pand verlaten, slaat het afluisterteam toe en breken ze in bij de Watergate. Eenmaal binnen komen ze erachter dat ze de batterijen van hun walkietalkies zijn vergeten. McCord gaat terug naar buiten om snel batterijen te halen. Ondertussen valt het Frank bij het doen van zijn ronde op dat het slot van een deur is afgeplakt met tape. Hierdoor is de deur niet op slot. Vreemd, denkt Frank, maar hij is niet gelijk ongerust. Hij haalt de tape weg en helpt vervolgens een jongen op weg die op zoek is naar een plek om iets te eten. 

Wanneer McCord terugkomt met de batterijen zit de deur op slot. De tape is eraf. Gelukkig doet een van de inbrekers de deur van binnenuit open en ze doen weer opnieuw tape op de deur. En dat ziet Frank als hij weer een ronde loopt. De tape die hij er net af had gehaald, zit er weer op. Frank slaat direct alarm en de politie komt eraan. Ondertussen wordt boven in het gebouw stiekem afluisterapparatuur geplaatst. Zodra de inbrekers gestommel horen, proberen ze zich te verstoppen, maar ze zitten in de val. De inbrekers worden opgepakt en Liddy probeert zo snel mogelijk al het bewijsmateriaal te vernietigen. 

In Californië wordt John Mitchell gebeld door John Dean, die het slechte nieuws van de mislukte inbraak vertelt. Liddy is niet gearresteerd maar de rest wel, inclusief McCord. Mitchell is woest, want Liddy had beloofd dat niemand aan de inbraak zou meedoen die gelinkt kon worden aan Nixon. Door McCords arrestatie is die link nu wel gelegd. John Dean moet van Mitchell direct naar Washington om de boel te sussen. Wanneer John Mitchell wil ophangen, heeft John Dean nog één ding te zeggen: “We maken ons zorgen om uw vrouw.” Martha kent McCord goed, want hij was haar vroegere bodyguard. Als zij hoort dat hij is opgepakt bij een inbraak in het Watergategebouw, dan weet ze dat die inbraak in opdracht van Nixon was. Het is dus heel belangrijk dat ze niets meekrijgt van het nieuws en niet met de pers praat. 

Wanneer Martha de volgende dag wakker wordt in Californië, is haar man nergens te bekennen. Ze is erg verrast als ze hoort dat haar man voor dringende zaken naar Washington is teruggevlogen. Omdat ze het een vreemd verhaal vindt, wil ze John bellen. Maar dat staat de bodyguard niet toe. Hij grijpt haar vast en vertelt haar dat ze met niemand contact mag hebben en op haar kamer moet blijven... 

Gaslit © 2022 Universal Content Productions, LLC.  All rights reserved. Artwork © Starz Entertainment, LLC. Starz and related marks are the property of Starz Entertainment, LLC.