Aflevering 3: King George
Terug naar de blog

Aflevering 3: King George

5-5-2022 Gaslit

Martha realiseert zich dat ze vastgehouden wordt in haar hotelkamer in California. Haar man, John Mitchell, heeft daarvoor opdracht gegeven. Ze mag onder geen beding contact opnemen met iemand of het nieuws horen of lezen. Martha is ten einde raad en probeert op allerlei manieren contact te leggen met de buitenwereld. Maar veel pogingen mislukken omdat Peter, haar bodyguard, haar scherp in de gaten houdt. Wanneer ze eindelijk in een onopgemerkt moment een krant weet te bemachtigen, weet ze waarom ze wordt vastgehouden. Ze klimt in het holst van de nacht over de balkonrand, sluipt langs Peter de bewaker en belt met haar vriendin van de krant, Winnie. Helaas snapt Winnie weinig van de hysterische Martha en Peter betrapt Martha al bellend. Hij trekt de telefoondraad uit de muur en valt Martha aan. Martha valt op een glazen tafel en bezeert zich ernstig, maar Peter is onverbiddelijk en verdoofd haar met zware medicatie.

John verschijnt een paar dagen later en zegt dat hij ontslag heeft genomen op het moment dat hij hoorde hoe zijn vrouw was behandeld. In werkelijkheid is het Nixon die hem ontslagen heeft. Martha is boos op John. Hij was degene die opdracht gegeven had om haar vast te houden. John probeert haar te overtuigen dat dit nooit zijn bedoeling geweest is en dat hij “echt een goede echtgenoot is.”

In Washington is er een probleem. Liddy en Hunt hebben niet alle geheime documenten vernietigd. Howard Hunt heeft namelijk wat documenten in een kluis op het Witte Huis laten liggen. Voordat John Dean het goed en wel begrepen heeft, is de opdracht om die documenten te vernietigen in zijn schoenen geschoven. Wanneer het Dean niet lukt om de papieren uit de kluis te vernietigen, probeert hij de opdracht weer aan iemand anders door te geven: de directeur van de FBI, Patrick Gray (gespeeld door John Carroll Lynch). Dean heeft niet veel nodig om Gray te overtuigen dit duistere klusje te doen. Hij laat Gray denken dat het verzoek vanuit de president zelf komt. Nu kan Gray niet weigeren en in tegenstelling tot Dean, lukt het hem wel om de documenten te vernietigen. Dean, die zelf ook tot zijn nek in de problemen zit, bedenkt zich dat de aanwezigheid van Gray in de Watergate affaire, misschien helemaal geen gekke is. Gray kan als directeur van de FBI nog goed van pas komen….

Patrick Gray liet zich wel heel makkelijk ompraten door John Dean, dat vond John Carroll Lynch die hem speelde ook:

Gaslit © 2022 Universal Content Productions, LLC.  All rights reserved. Artwork © Starz Entertainment, LLC. Starz and related marks are the property of Starz Entertainment, LLC.