Aflevering 4: Malum in Se
Terug naar de blog

Aflevering 4: Malum in Se

5-5-2022 Gaslit

Martha heeft een flinke psychische tik gekregen van het hele incident in het hotel. Aflevering 4 begint dan ook met een nachtmerrie van Martha, waarin ze door haar bodyguard tegen de grond wordt gewerkt. Badend in het zweet wordt ze wakker. De volgende ochtend drukt John haar op het hart dat ze naar een dokter moet gaan voor wat kalmeringsmiddelen.

Wanneer Martha naar de dokter wil gaan, wordt ze op straat bestookt door journalisten die haar kant van het verhaal willen horen. De normaal gesproken zo praatgrage Martha heeft John gezworen niets te zeggen en negeert de pers. Bij de dokter aangekomen ziet hij haar verwondingen. Martha houdt het op een “misverstand met de bodyguard” en ze krijgt kalmeringspillen voorgeschreven. Waar Martha nog discreet probeert te zijn over het hele voorval, is Peter, de voormalige bodyguard, wel loslippig. Hij doet er alles aan om Martha in diskrediet te brengen en vertelt de wereld dat Martha een leugenaar en een fantast is.

Patrick Gray loopt steeds meer vast in zijn dubbelrol. Hij is enerzijds de directeur van de FBI die het onderzoek naar de inbraak in de Watergate leidt. Anderzijds heeft hij vertrouwelijke documenten die te maken hebben met de inbraak vernietigd. Wanneer twee FBI-agenten mensen uit het campagneteam van Nixon beginnen te ondervragen, wordt de grond hem echt heet onder de voeten. Een boekhoudster klapt uit de school. Met een stalen gezicht probeert Gray niet te laten merken dat dit helemaal niet is wat hij wil. Aan de andere kant is Mark Felt, de rechterhand van Gray, juist heel blij met de geboekte resultaten van de FBI-agenten. Hij prijst ze om hun goede werk.

Ergens achteraf ontmoet McCord Liddy. McCord vindt dat Nixon hen moet helpen om minder straf te krijgen voor de inbraak, want ze hebben voor hem ingebroken. Liddy is het daar absoluut niet mee eens en bedreigt McCord dat er vreselijke dingen gebeuren als hij zijn mond opendoet.

McCord zegt niets en zowel Liddy als McCord wacht in de rechtbank zwijgend het vonnis af. De rechter weet dat ze in opdracht van iemand hebben ingebroken in het Watergate-gebouw, maar omdat de mannen allebei niets zeggen, kan de rechter niets anders doen dan de maximale straf opleggen van dertig jaar gevangenisstraf. McCord lijkt met stomheid geslagen. Wel zegt de rechter er nog bij dat dit vonnis pas over twee maanden definitief is. Dit geeft de mannen de tijd om zich te bedenken of ze niet toch nog wat meer informatie zouden willen delen. In dat geval kan de straf naar beneden worden bijgesteld.

John Mitchell is jarig en geeft een feestje. De combinatie van alcohol en kalmeringsmiddelen is geen goede voor Martha. Aangeschoten en zwalkend loopt ze tussen de (oud-)collega’s van John door. Wanneer ze op de grond van de keukenvloer nog meer kalmeringstabletten wil slikken, hoort ze twee mannen praten over haar en John. Martha zou een schande zijn voor John en John zou Nixon gesmeekt hebben om zijn baan te mogen houden. Martha is gebroken na dit nieuws.

Ergens anders in Washington spreekt Mark Felt in het geheim af met een journalist van The Washington Post. Hij lekt het hele verhaal over de Watergate door. De volgende dag staat het groot op de voorpagina.

Gaslit © 2022 Universal Content Productions, LLC.  All rights reserved. Artwork © Starz Entertainment, LLC. Starz and related marks are the property of Starz Entertainment, LLC.