Aflevering 5: Honeymoon | Gaslit
Terug naar de blog

Aflevering 5: Honeymoon

24-5-2022 Gaslit

In de vorige afleveringen zagen we hoe Martha tegen haar zin werd vastgehouden in een hotelkamer in California. Hoe haar man door Nixon werd ontslagen en hoe iedereen probeerde de inbraak in de Watergate te verzwijgen. In aflevering 5 van Gaslit laat Martha zich niet meer de mond snoeren. Ze spreekt openlijk in allerlei talkshows en praatprogramma’s over Nixons ongure spelletjes en streken. Dit tot grote irritatie van het campagneteam van Nixon, dat er dan ook alles aan doet om haar in een kwaad daglicht te stellen. Ook haar man is niet erg blij met Martha’s loslippigheid. Hun huwelijk komt in zwaar weer terecht en John krijgt oog voor zijn secretaresse, die duidelijk avances naar hem maakt. 

John Dean is net getrouwd met Maureen (Mo), maar helaas heeft hij zijn huwelijksreis moeten annuleren omdat er te veel problemen zijn rondom de Watergate-affaire. McCord heeft een brief geschreven aan de rechter in de hoop strafvermindering te krijgen en heeft daarin een aantal belastende verklaringen afgelegd. Het net begint zich steeds meer te sluiten rondom Nixon. John Dean wordt door Bob Haldeman op zijn kantoor uitgenodigd. Het gesprek begint goed, Bob biedt John namens de president een weekend weg met zijn vrouw aan. Als goedmakertje voor de gecancelde huwelijksreis. John is verrukt en kan niet wachten om Mo het goede nieuws te vertellen, als Bob nog even tussen neus en lippen door vermeldt dat John een onderzoeksrapport moet schrijven over de Watergate-affaire, waardoor alle aandacht niet meer op Nixon gericht is. John voelt zich hier uiterst onprettig bij en probeert Bob uit te leggen dat hij moet liegen en dat een leugenachtig rapport hem aangerekend kan worden. Hij kan hier zelfs voor de gevangenis indraaien. 

Bob begrijpt ergens de lastige situatie, maar zit zelf ook in een moeilijk pakket. Hij probeert nog John Mitchell erin te luizen; hij regelt een meeting met verborgen camera’s en probeert John te laten bekennen dat de hele inbraak zijn idee was. Maar John heeft het door en weet zonder iets belastends te zeggen te ontkomen. Nu heeft Bob geen andere mogelijkheid meer dan toch John Dean voor het onderzoeksrapport te laten opdraaien. Wanneer John geniet van zijn weekend weg met zijn kersverse vrouw, is Nixon op tv. Hij zegt dat hij niets te maken heeft met de Watergate-affaire en dat dat ook zal blijken uit het onderzoeksrapport van John Dean. 

John is volledig in paniek. Bob geeft niet thuis en John is bang dat hij straks de gevangenis in moet. Mo is teleurgesteld dat John haar niet in vertrouwen heeft genomen, maar ze wil hem wel helpen. Ze overtuigt hem ervan dat hij niet moet liegen in zijn onderzoeksrapport, maar dat hij de wereld moet laten zien hoe hij in deze hele zwendel terechtgekomen is. Mensen moeten zich kunnen identificeren met hem, het zou iedereen kunnen overkomen, zegt Mo. John Dean gaat naar John Mitchell om hem te vertellen wat zijn plan is en te vragen of hij aan zijn kant staat. “Het schip zinkt, Mitchell, en je moet zelf beslissen of je op de roeiboot stapt of dat je mee ten onder gaat.”  

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot