Aflevering 7: Year of the rat | Gaslit
Terug naar de blog

Aflevering 7: Year of the rat

8-6-2022 Gaslit

In de 7e aflevering van Gaslit zien we eerst hoe John en Martha elkaar ooit ontmoet hebben. Via een blind date worden ze door wederzijdse vrienden aan elkaar voorgesteld. Beiden zijn nog getrouwd met iemand anders, maar de aantrekkingskracht tussen hen spat ervan af. 

Zo heerlijk als het begon, zo vreselijk is het nu. De kloof tussen Martha en John wordt steeds groter. We zagen aan het einde van de vorige aflevering hoe John had geregeld dat er geen pers bij de getuigenis van Martha aanwezig zou zijn. Hierdoor zouden de senators geen spaan van haar heel laten. En dat gebeurt ook. Martha wordt neergezet als geestesziek. Medische rapporten van na haar bevalling van Marty worden erbij gehaald als bewijs. Een periode waarin het niet zo goed met Martha ging en ze een tijdje was opgenomen. Haar vader zou ook psychische problemen hebben gehad en zelfmoord hebben gepleegd. Kortom, alles wordt uit de kast gehaald om Martha in diskrediet te brengen en de senaat beschikt over informatie over Martha die van John moet komen. 

Nadat ze eerst volledig verslagen thuiskomt, ontsteekt ze daarna in razernij. John heeft een mes in haar rug gestoken. Over en weer uiten ze de meest vreselijke verwensingen. Totdat John ineens zegt dat hij harder voor haar geweest had moeten zijn in California. Openlijk geeft hij toe achter haar ontvoering te zitten. Martha kan het niet geloven. John dreigt bij haar weg te gaan en hun dochter mee te nemen. Wanneer Martha in paniek achter hem aan rent, klemt hij zijn arm om haar nek, waardoor Martha bijna stikt. Bij John en Mo Dean in huis is iets heel anders gaande. Het dolverliefde stel wordt geïnterviewd door de Playboy, wanneer de deurbel gaat. Het is de advocaat van John en hij heeft vervelend nieuws. De openbaar aanklager heeft vijf jaar tegen John Dean geëist. John flipt. Hij heeft toch getuigd tegen zijn eigen vrienden, waarom moet hij dan zitten? Iedereen in de politieke wereld gaat over de grens en die mensen worden ook niet veroordeeld. “Omdat zij niet gepakt zijn, John, en jij wel”, zegt zijn advocaat.

Ondertussen heeft Liddy in de gevangenis een moeilijke tijd. Er is veel agressie en hij wordt in een isoleercel geplaatst. Te lang misschien, want hij raakt zijn besef van de realiteit kwijt. Hij verwondt zichzelf meerdere malen, praat tegen zijn vrouw die er niet is en snapt niet meer goed waar hij is. 

Martha hoopt dat haar dochter bij haar wil blijven, maar Marty heeft besloten bij haar vader te gaan wonen. Martha is alles kwijt. Volledig in paniek doet ze nog een hopeloze poging haar oude leven te redden. Ze verschijnt nogmaals in een talkshow, maar ontkent nu alles. Ze weet niet wat er speelde rondom de Watergate en ze weet ook niet of Nixon fout was of niet. Het is een regelrechte afgang, waarbij ze zichzelf nog meer voor schandaal zet. 

Wanneer John bij Martha langsgaat om spullen voor Marty op te halen, is Martha wanhopig. Ze probeert in paniek John te overtuigen om bij haar te blijven. Maar het kwaad is geschied, hun huwelijk is over… 

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot