Als de Dijken Breken: houd je hoofd boven water!
Terug naar de blog

Als de Dijken Breken: houd je hoofd boven water!

14-10-2020 Kijktips
De titel, Als de Dijken Breken, verklapt het al: in deze serie bezwijken de Nederlandse en Belgische dijken onder een gigantische storm. En die sleurt ook jou mee het verhaal in, dit is namelijk allesbehalve een ver-van-ons-bedshow. Want ja, wat áls onze dijken breken? Bekijk het indrukwekkende camerawerk nu via Canal Digitaal.

De doorbraak

Met een extreme storm op de agenda krijgt de nieuwe minister-president Hans Kreuger (Gijs Scholten van Aschat) geen tijd om even rustig te wennen aan zijn baan. Nederland loopt onder en de snelwegen zien zwart van de auto’s vol vluchtend volk. Onder anderen een gepensioneerde violist (Aart Staartjes), een ruziënd echtpaar (Loek Peters en Susan Visser) dat nét uit elkaar wilde gaan en de vrouw van een crimineel moeten hun hoofd boven water zien te houden. Intussen staan in Brussel alle politieke verhoudingen op scherp. Kreuger belandt op de hartbewaking en de vicepremier neemt een beslissing die impact heeft op alles en iedereen.

Geen rampenserie 

Als de Dijken Breken is geschreven door de Nederlander Ingmar Menning (die ook kijkcijferkanon De Luizenmoeder ontwikkelde) en geregisseerd door de Belgische Hans Herbots: een mooie coproductie met de zuiderburen. Het verhaal is geen fabeltje: de schrijvers hebben keurig hun huiswerk gedaan en onderzocht wat er bij een nieuwe watersnoodramp zou gebeuren. ‘Een grimmige situatie. Toch is het geen rampenserie, maar een mozaïekvertelling!’ zegt Menning.

Doorweekt en doorgewinterd

Nuchter als hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat is, bedankte hij zowel Lars von Trier als Paul Verhoeven vriendelijk voor rollen in hun films, omdat hij liever met zijn vrienden van de toneelgroep optrad. Hij speelde (één scene, maar toch!) met Brad Pitt in de komedie War Machine en stond naast Jude Law op de planken in Obsession. Aart Staartjes kennen we allemaal als brompot meneer Aart in Sesamstraat, maar ook De Film van Ome Willem en Het Klokhuis komen uit zijn creatieve brein.

Bokkensprongen

De eerste aflevering in 2016 trok maar liefst 1,7 miljoen kijkers. Superguide is positief: de beelden van het ondergelopen land zijn prachtig en indrukwekkend. ‘Ook is het fascinerend om de bokkensprongen van de mensen in de serie te zien: uit de file proberen te komen door in een drassig land te gaan rijden: iedereen die kalm nadenkt weet dat je vast komt te zitten, maar wanneer je in paniek bent doe je gekke dingen’, schrijft Chicklit.

Waar kijk je Als de Dijken Breken?

Nieuwsgierig geworden? De serie Als de Dijken Breken kijk je via de TV App op je mobiel, tablet, laptop en/of smart-tv. Met het Rijk- of Royaal-pakket kijk je ook via de satelliet. Naast Als de Dijken Breken bieden we nog veel meer series aan in onze Canal+ Series. De beste Europese series haal je hiermee gewoon in huis.

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot