Baron Noir: een machtig politicus met een duistere kant
Terug naar de blog

Baron Noir: een machtig politicus met een duistere kant

1-12-2020 Kijktips

‘De Franse House of Cards, maar beter en geloofwaardiger’, zo wordt de politieke thriller Baron Noir beschreven. Deze ijzersterke serie over macht, louche deals en vechten tegen politieke vijanden en innerlijke demonen zie je nu bij Canal Digitaal via de TV App.

Georganiseerde chaos

Philippe Rickwaert is burgemeester van het Noord-Franse Duinkerke, lid van het Franse parlement én campagneadviseur van een van de grootste politieke partijen. Hij wordt in de Franse pers vaak ‘le baron noir’ genoemd: een bijnaam voor prominente politici met een duistere kant. En die heeft hij. Als hij verwikkeld raakt in een fraudeschandaal en zijn presidentskandidaat Francis Laugier hem voor de leeuwen gooit om zijn eigen hachje te redden, belandt Rickwaerts carrière in een vrije val. Dat vraagt om wraak. Rickwaert regisseert chaos en probeert het Franse politieke landschap overhoop te halen. Zijn performance in de seizoensuitsmijter leverde acteur Kad Merad een Emmy-nominatie op. 

Opgeklopt

Co-creator Eric Benzekri baseerde het verhaal op zijn eigen ervaringen: hij was vanaf zijn 16e zelf actief in de politiek. Dankzij de topcast en regiewerk van Ziad Doueiri, die het trucje afkeek van Quentin Tarantino, zit de kijker al drie seizoenen op het puntje van zijn stoel. Kad Merad (Philippe Rickwaert) is bekend van zijn komische rol als postbode in Bienvenue chez les Ch’tis. In 2007 kreeg hij een Franse Oscar voor beste bijrol in Je vais bien, ne t’en fais pas. Niels Arestrup (Francis Laugier) werd gecast voor grote films als War Horse en The Butterfly en scoorde sleepte drie prijzen binnen. Hugo Becker (politicus Cyril Balsan) ken je wellicht als prins Louis van Monaco in de Amerikaanse serie Gossip Girl.

Baron Noir: ‘ijzersterk’ 

Op IMDB scoort Baron Noir een 7,8. ‘Rickwaert is een genie in het politieke spel, op alle niveaus: maatschappelijke thema’s, machtsverhoudingen, het complexe democratische systeem, maar zeker ook de menselijke kant. Een man die op alle schaakborden tegelijk kan spelen’, aldus de VPRO Gids. De vergelijking die onder meer The Guardian trok met House of Cards en The Sopranos vindt de Volkskrant niet helemaal terecht: ‘Het is beter. De politieke intriges leggen de tegenstellingen in de Franse samenleving bloot. IJzersterk scenario en zeer geloofwaardig.’

Waar kijk je Baron Noir?

Nieuwsgierig geworden? Baron Noir kijk je via de TV App op je mobiel, tablet, laptop en/of smart-tv. Met het Rijk- of Royaal-pakket kan je ook via de app naar deze series kijken. Naast Baron Noir bieden we nog veel meer series aan in onze Canal+ Series. De beste Europese series haal je hiermee gewoon in huis.