Filmrecensie Eastern Boys: intimiderend en vertederend
Terug naar de blog

Filmrecensie Eastern Boys: intimiderend en vertederend

6-2-2018 Kijktips
Drie verhalen in een film: van intimiderende straatagressie naar vertederde liefde. In Eastern Boys wordt in drie verschillende hoofdstukken het verhaal van Marek (Kirill Emelyanov) verteld. Een Oekraïense vluchteling die in Parijs terecht komt en daar van de straat leeft.  Van zakkenrollen en prostitutie tot oplichterij. Samen met zijn vrienden besluit hij een appartement leeg te roven. Niet zomaar een huis: de eigenaar heeft Marek de dag ervoor gevraagd met hem naar bed te gaan in ruil voor geld. Nadat het huis van Daniel (Olivier Rabourdin) leeg is en de buit binnen is, zoekt Marek toenadering. Er bloeit een mooie liefdesrelatie tussen de twee. Dit is een uitweg voor hem. Maar hoe weekt Marek zich los van de straatbende? Deze film schetst een intrigerend beeld over het leven van een jonge, kwetsbare vluchteling. Naam: Eastern Boys Regie: Robin Campillo Duur: 128 min Wanneer: on-demand via Canal Digitaal films Oordeel: 4/5 sterren IMDB score: 6,9/10

Marek en Daniel

Rondhangen bij Gare du Nord: één van de favoriete bezigheden van Marek en zijn bende. Dit is geen groep goedgemutste hangjongeren. Dreigend verplaatsen de jongens zich tussen de mensen, op zoek naar onbeheerde bagage. Daniel, een wat oudere man, doet op deze locatie zijn intrede. Hij verliest Marek geen moment uit het oog en bekijkt hem gebiologeerd. Zodra hij de kans krijgt spreekt hij hem aan en vraagt of Marek seks wil in ruil voor geld. Ze spreken de volgende dag bij Daniel thuis af.

Dit loopt anders dan gepland. Een onbekende jongen staat voor de deur. De sfeer slaat direct om en je voelt de bui al hangen: dit loopt verkeerd af. Het huis staat al snel vol met vrienden van Marek. Al dansend op een technobeat en een glas whisky strippen zij vakkundig het hele huis. Er wordt een vrachtwagen voorgereden en één voor één verdwijnen zijn spullen in handen van de bende. Binnen een mum van tijd bevindt Daniel zich in een compleet surrealistische situatie. Wanneer Marek het toneel betreedt voel je de aantrekkingskracht tussen de twee. Wat gebeurt hier? Deze

scène zet de

toon voor de rest van de film. De wervelwind die de jongeren samen vormen laten sporen achter bij Daniel en vooral bij de kwetsbare vluchteling Marek.

Opbloeiende relatie

Marek blijft na het incident contact zoeken met Daniel

. Er ontstaat een liefdesrelatie tussen de twee. Hij komt steeds vaker langs en lijkt te genieten van de liefde en aandacht die hij ontvangt. In dit hoofdstuk speelt de opbloeiende relatie tussen de heren de hoofdrol. Waar Daniel in het eerste hoofdstuk een naïef slachtoffer was, is hij hier de liefdevolle vergevende man. Liefde die Marek al lange tijd niet meer gekend heeft en waar hij naar hunkert. De band wordt steeds hechter en evolueert. Daniel begint zich zorgen te maken om de omgeving van Marek en ontfermt zich steeds meer over hem. Maar hoe zorgt hij ervoor dat de jongen waar hij zo gek op is, uit handen blijft van de straatbende?

Als Marek zijn levensverhaal vertelt, is het goed te begrijpen hoe

de

jonge vluchteling in deze situatie terecht gekomen is. Mensen zijn altijd op zoek naar erkenning in liefde en Marek vindt dat in de bende. De filmmaker liet zich dan ook inspireren door een waargebeurd verhaal en de vluchtelingenproblematiek in Lampedusa (Italië).

Eastern Boys: rollercoaster van begin tot eind

De film roept veel vragen op, die onbeantwoord blijven. Met welke reden gaat Marek terug naar Daniel? Waarom wil Daniel Marek überhaupt nog zien na de beroving? Maar door de geloofwaardige en intieme weergave van hun relatie, hoeven deze vragen niet meer beantwoord te worden. Hoe verder de film vordert, hoe meer bewijs je krijgt dat hun gevoelens oprecht zijn. Elk hoofdstuk brengt andere emoties met zich mee en staat voor een hoofdstuk in hun relatie. Ontmoeting – ontwikkeling – bevrijding. De sfeer verandert ook per hoofdstuk. Eastern Boys is een rollercoaster die je van begin tot einde niet loslaat.