Le silence de Lorna, een stille tweestrijd
Terug naar de blog

Le silence de Lorna, een stille tweestrijd

17-10-2017 Kijktips
Het Belgische drama Le silence de Lorna geeft een boeiende inkijk in de wereld van het schijnhuwelijk en in een persoonlijke tweestrijd. Een verstilde film, die de kijker altijd op afstand houdt. Juist door de afstand vel je geen oordeel, beschouw je de gebeurtenissen die zich aaneenrijgen. Lorna (Arta Dobroshi) is een jonge Albanese vrouw die een schijnhuwelijk is aangegaan om in België een bestaan op te bouwen. Gaandeweg komt ze steeds meer in moeilijkheden. Ze komt voor een keuze te staan tussen een crimineel netwerk dat haar steeds meer tegenstaat maar financieel verder kan brengen, en het helpen haar echtgenoot en junk. Een keuze tussen eigenbelang en het moreel juiste. En dan neemt Lorna zelf het heft in handen. Naam: Le silence de Lorna Regie:

Jean Pierre en Luc Dardenne

Duur: 105 min Wanneer: on-demand via Canal Digitaal films Oordeel: 4/5 sterren IMDB score: 7,2/10

Lorna

De hoofdrolspeelster heeft een vrij blanco, moeilijk leesbare gezichtsuitdrukking. Een onbeschilderd doek. Dit is een bewuste keuze van de regisseurs. Op deze manier kun je alle emoties projecteren die jij zelf ervaart. Haar beweegredenen en afkomst zijn een raadsel en worden niet toegelicht. Hoe verder de film vordert, hoe kwetsbaarder en authentieker Lorna wordt. Door haar achtergrond niet toe te lichten en verder geen context te geven over haar situatie, wordt er beeld neergezet van alles wat er gebeurd zonder daar een oordeel aan te hangen. Je wordt niet boos op Lorna, het is nou eenmaal zoals het is. Deze dingen gebeuren.

Afhankelijkheid

Lorna komt thuis en Claudy

 wacht haar op. Claudy lijkt een slungelige en aardige man, maar dat verandert snel. De wederzijdse afhankelijkheid wordt steeds zichtbaarder en pijnlijker. ‘Lorna, ik moet je spreken!’ schreeuwt hij door de deur terwijl ze probeert te slapen. ‘Ik ga vanavond niet naar buiten!’ Hij blijkt een verslaafde die met alle macht probeert af te kicken en haar hulp daarbij hard nodig heeft. Lorna wil niets van Claudy weten, totdat ze merkt dat hij het afkicken deze keer wel heel serieus neemt. Moet ze hem verder helpen??

Innerlijke strijd

Lorna voert een innerlijke strijd: moet ze moreel het juiste doen en Claudy helpen, of voor haar eigenbelang gaan? Ze is getrouwd met Claudy om onzuivere redenen; ze wilde een Belgisch paspoort terwijl ze eigenlijk met haar minnaar Sokol een snackbar wil openen. Sokol is een louche figuur die is betrokken bij een criminele organisatie. 

De organisatie heeft zo zijn plannen met Lorna. Ze moet snel met een Rus in het huwelijksbootje stappen, in ruil voor veel geld. Claudy past niet in dat plaatje. Hij is overbodig nu Lorna haar paspoort heeft. De contactpersoon van de organisatie Fabio weet de oplossing wel: Claudy uit de weg ruimen door het een overdosis te doen lijken. Een overdosis door Claudy zal niemand opvallen. Het plan waar Lorna eerst achter stond begint langzaam uiteen te vallen, het innerlijk conflict wordt steeds groter. Het zijn dit soort persoonlijke conflicten waar regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne bekend om staan.

Le silence de Lorna

is een mooie film die een intiem portret weergeeft van een eenzame en machteloze jonge vrouw die in een criminele organisatie terechtkomt.