Voorbeschouwing finale WK voetbal 2018
Terug naar de blog

Voorbeschouwing finale WK voetbal 2018

10-7-2018 Kijktips
Zondag is het zover. Na een maand aan internationaal topvoetbal is dan om 17.00 uur de finale van het WK voetbal 2018 in Rusland. De wedstrijd gaat tussen Frankrijk en Kroatië en je leest hier waar je zondag op moet letten!

Dit moet je weten over de WK-finale

De WK-finale is zondag 15 juli om 17.00 uur. NPO 1 zendt de wedstrijd live uit en Jeroen Elshoff is de commentator van dienst. De wedstrijd wordt gespeeld in het Luzhniki Stadion in Moskou, dat ruimte biedt aan 81.000 toeschouwers. Het wordt de zevende wedstrijd die dit WK in het stadion wordt gespeeld. Je kunt de wedstrijd kijken via televisie en de Canal Digitaal TV App. 15 juli | NPO 1 | 16.50 uur

Sluitingsceremonie finale WK voetbal

Voorafgaand aan de finale van het WK-voetbal is er traditiegetrouw de sluitingsceremonie, die om 16.30 begint. Het is nog onbekend of er optredens zijn en hoe de show eruit zal zien, want vooralsnog houden de Russen hun lippen stijf op elkaar. Laat je dus vooral verrassen! President Vladimir Poetin zal bij de sluitingsceremonie aanwezig zijn.

Fluit Hollandse Held Björn Kuipers de WK-finale?

Tijdens dit oranjeloze WK voetbal houdt scheidsrechter Björn Kuipers tot nu toe de nationale eer hoog. Deze Hollandse Held floot al vier wedstrijden: Uruguay – Egypte en Brazilië – Costa Rica in de groepsfase, de achtste finale tussen Spanje en Rusland en de kwartfinale tussen Engeland en Zweden. Het is nog onbekend of hij op zijn laatste mondiale eindronde de finale van het WK voetbal mag fluiten. De kans lijkt klein: hij is vierde official bij de halve finale tussen Kroatië. Nog nooit eerder was de vierde official van een halve finale de scheidsrechter in de finale. Fluit Kuipers de finale niet? Dan is er alsnog een kans dat er een Hollandse Held bij de finale aanwezig is als scheidsrechter: Danny Makkelie is nog in de race om de videoscheidsrechter (VAR) van de finale te worden. Update vrijdag 13 juli: de FIFA heeft bekendgemaakt dat Kuipers tijdens de WK-finale de vierde official is. Nestor Pitana fluit de finale.

Komt er een totaal nieuwe wereldkampioen?

Er komt zondag een nieuwe wereldkampioen, want de kampioen van 2014 - Duitsland - lag er al in de groepsfase uit. Frankrijk won al eens eerder het WK, die van 1998 in eigen land. Dat is precies het WK waarop Kroatië ook goed presteerde: het werd toen derde door in de verliezersfinale te winnen van Nederland, maar werd in de halve finale dus uitgeschakeld door, inderdaad ja... Frankrijk. Die prestatie overtreft Kroatië nu: worden zij zondag de totaal nieuwe wereldkampioen?