Ongelijkheid & verandering in de 60’s
Terug naar de blog

Mad Men: overspel, ongelijkheid & verandering in de jaren 60

14-4-2021 Kijktips

De Amerikaanse hitserie Mad Men volgt de mannen en vrouwen die werken bij het reclamebureau Sterling Cooper op Madison Avenue in New York. Vandaar ook de ‘Mad’ in Mad Men. Jon Hamm neemt er de rol van Don Draper op zich, een creative director en meesterversierder die zonder moeite vrouwen verovert. Met maar liefst 7 seizoenen en verschillende awards is deze serie een echte klassieker die het bingen meer dan waard is. Nu te zien bij Canal Digitaal.

Het traditionele rollenpatroon

In de conservatieve jaren 60 waren het de mannen die het werk deden. De vrouwen hoorden thuis in het huishouden. Daar denkt Peggy Olson anders over. Ze wordt door Don Draper aangenomen als secretaresse en heeft torenhoge ambities. Alhoewel vrouwen op de werkvloer minder status hebben, wil zij koste wat kost haar plek veroveren in deze mannenwereld.

De mannen doen ondertussen waar ze zin in hebben: commentaar geven op de vrouwen, de ene sigaret na de andere opsteken en meermaals vreemdgaan. De grootste Mad Men van ze allemaal, Don Draper, heeft het er voor het zeggen. Maar zijn vrouwelijke collega’s blijven aan terrein winnen.

Maatschappelijke veranderingen

Er komen belangrijke thema’s aan bod, die in de jaren 60 speelden. Denk aan de Cubacrisis, het feminisme, de moord op John F. Kennedy en de strijd om burgerrechten.

De mannen hadden duidelijk de touwtjes in handen, maar doorheen de serie zien we een duidelijke evolutie. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner in de sixties, en de vrouwen komen op voor hun rechten.

De pers smult ervan

Mad Men krijgt een mooie 8,6/10 op IMDb. Kijkers zijn het erover eens: ‘Er is een simpele reden waarom de serie al zoveel prijzen gewonnen heeft… omdat het geweldig is! Het acteren, regisseren, en de details maken dit een van de beste series die televisie te bieden heeft’, aldus een trouwe kijker. Moviepulp vindt de serie legendarisch, en zegt dat het tot één van de beste aller tijde behoort.

Met namen zoals Jon Hamm, Christina Hendricks, January Jones en Elisabeth Moss kan het niet anders dan een steengoede serie zijn.

Grote winnaar

De serie viel niet alleen in de smaak bij het publiek, Mad Men werd ook bekroond met een heleboel prijzen. In 2008, 2009 en 2010 kregen ze de prijs voor Beste Tv-serie tijdens de Golden Globes. Ook Jon Hamm ging naar huis met twee awards, hij kreeg zowel in 2008 als 2016 de award voor Beste Acteur in een Tv-serie (drama). In totaal mochten ze zelfs 116 nominaties voor een Emmy Award in de wacht slepen. Hiervan wonnen ze 16 awards, waarbij ze maar liefst 4 jaar op rij (van 2008 tot 2011) de prijs van Outstanding Drama Series in ontvangst mochten nemen. De hoeveelheid awards liegen er niet om, deze serie moet je gezien hebben.

Mad Men kijk je via Canal+ Series

Benieuwd? Je kan Mad Men kijken via de TV App op je mobiel, tablet, laptop en/of smart-tv. Met het Rijk- of Royaal-pakket kijk je ook via je M7 interactieve satellietontvanger (indien verbonden met internet). Dankzij Canal+ Series heb je altijd toegang tot een groot aanbod aan series en films.

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot