Accessoires die je helpen bij je schotel uitrichten
Terug naar de blog

Accessoires die je helpen bij je schotel uitrichten

4-11-2021 Durf te vragen

Of je nou thuis bent of op vakantie gaat: het kan gebeuren dat je een satellietschotel af en toe opnieuw moet afstellen. In het blog over je schotel uitrichten legden we al stap voor stap uit hoe je dit zelf doet. Wist je dat er een heleboel handige, geavanceerde accessoires zijn die je daarbij kunnen helpen? De accessoires zorgen ervoor dat je een schotel sneller uitricht. Ideaal op bijvoorbeeld vakantie. Je hebt je rondreis al helemaal uitgestippeld. Je vakantie begint met een paar dagen kamperen in de Ardennen. Daarna gaat de reis verder naar Frankrijk. Eerst genieten van de Dordogne, dan door naar je eindbestemming: de Côte d’Azur. Omdat je ook op vakantie in het buitenland graag Nederlandse tv wil kijken, heb je een recreatiepakket van Canal Digitaal genomen. Op elke tussenstop moet je de schotel van dit pakket weer opnieuw afstellen. Anders is de ontvangst niet goed. Hierdoor heb je helemaal geen ontvangst, of storen veel zenders. Daarom is het belangrijk dat je elke keer de schotel weer opnieuw uitricht. De volgende apps en accessoires zorgen ervoor dat je dit snel en goed doet. Want je schotel uitrichten: dat is een precies werkje. Aan de slag!

Het kompas van Canal Digitaal: essentieel voor je schotel uitrichten

Bij Canal Digitaal krijg je bij een satelliet-tv altijd een kompas, dat essentieel is om je schotel uit te richten. Hiermee bepaal je in welke richting de schotel moet worden afgesteld. Omdat de schotel vrij zicht op het zuiden moet hebben, gebruik je het kompas eerst om te bepalen waar het zuiden is. Zodra je de schotel richting het zuiden hebt geplaatst, zet je ‘m in de juiste kantelhoek. Vervolgens is het tijd om de schotel op de juiste satelliet te richten. Daarbij komt de volgende accessoire van pas.

Satbeeper: via piepjes de juiste satelliet vinden

Via de schotel kun je het signaal van allerlei satellieten opvangen. Maar hoe maak je verbinding met de juiste satelliet, namelijk de ASTRA 3 op 23,5 graden oost? Hierbij helpt een satbeeper. Dit apparaat helpt je door middel van piepjes de juiste satelliet te vinden. Maakt de satbeeper een hoog piepgeluid? Dan ben je verbonden met de juiste satelliet. Je hebt al een satbeeper voor iets meer dan tien euro. Dit apparaat is een tussenstuk die je tussen de LNB en het ontvangstkastje plaatst. Je doet dit met coaxkabels. De LNB is de ontvangstkop die aan de schotel is bevestigd en die het satellietsignaal doorstuurt naar het ontvangstkastje.

Satmeter: toont het te ontvangen beeld

Een mooie aanvulling op de satbeeper is een satmeter. Dit is een geavanceerder apparaat met scherm. Tijdens het uitrichten van de schotel zie je zo het ontvangen beeld. Je weet zo meteen of de ontvangst goed is en kunt hierdoor snel en effectief je schotel goed uitrichten. Ideaal als je na een lange dag in de auto bent aangekomen op de camping en lekker achteroverleunend tv wil kijken! Er zijn al satmeters beschikbaar voor ongeveer tachtig euro. Succes met het uitrichten van je schotel!