Shame is een superieure nachtmerrie
Terug naar de blog

Shame is een superieure nachtmerrie

27-7-2017 Kijktips

In het ijzersterke portret ‘Shame’ van regisseur Steve McQueen (12 years a slave) wordt pijnlijk duidelijk hoe Brandon er niet in slaagt om echte relaties aan te gaan met vrouwen. Daarbij ligt een angstwekkend grote behoefte aan pornografie altijd op de loer. Naam: Shame Duur: 101 minuten Wanneer: 22 juli 2017 om 22.00 uur op Film Europe HD Oordeel: 4/5 sterren In het hedendaagse New York komt duidelijk naar voren dat de hoofdpersoon leidt aan een seksverslaving. Hoewel dit in de huidige tijdsgeest nog altijd een taboe is, speelt het thema een grote rol van betekenis in dit duistere plaatje van McQueen. In de anderhalf uur durende film zien we Brandon (Michael Fassbender) systematisch vrouwen aan de haak slaan of computerseks hebben. Ook op werk sluit hij zich met regelmaat op in de toilethokjes voor een masturbeersessie. Lustgevoelens en oppervlakkige relaties vieren hierbij hoogtij, want dieper sociaal contact is hem volstrekt onbekend.

Sterke cast levert krachtige performance

Fassbender (meerdere Oscar-nominaties) stort zich vol overgave in de moedige rol van Brandon, die seks gebruikt als medicijn voor een gespleten ziel. Zijn verslaving leidt tot een oppervlakkig bestaan dat gepaard gaat met depressies en totale leegte. Hierin laat Fassbender zijn kwaliteiten als acteur zien, door de complete machteloosheid en gehele afwezigheid van emotie op sublieme wijze neer te zetten. Zijn zus Sissy, gespeeld door Carey Mulligan (bekend van Drive en The Great Gatsby) is de enige vrouw die hem minimaal weet te bereiken. De onderlinge verhoudingen met zijn zus verklappen dat de twee geen probleemloze jeugd hebben ondergaan. Wanneer ze bij hem in komt wonen loopt het leven van Brandon pas écht uit de hand.

Oogstrelend camerawerk

‘Shame’ wordt gekenmerkt door mooie lange scenes. Vanaf het eerste voorbeeld hiervan maakt McQueen er een visueel feestje van. Het onafgebroken shot waarbij Brandon door New York hardloopt voelt briljant aan en het grauwe ‘NYC by night’ is een lust voor het oog. Ook de muziek (geproduceerd door Mark Louque) snijdt soms als een vlijmscherp mes door je ziel, waarbij Mulligan excelleert in een ontroerende ‘New York, New York’-scene. Hierdoor heb je een bijzondere film te pakken, die tegelijkertijd erg ongemakkelijk en bij vlagen zelfs pijnlijk aanvoelt. Ondanks dat de film uiterst oncomfortabel uit de hoek kan komen, zijn er ook grappige momenten. Zonder hierover te veel prijs te geven, is het de moeite om te letten op de scene waarbij Brandon uit eten gaat met een vrouwelijke collega. Hierbij werkt vooral de zeer onhandige ober van het restaurant op de lachspieren. Om ook wat kritische noten te serveren: Shame zal tien jaar na dato niet meer op je netvlies staan. Daarvoor mist de film vooral onvergetelijke dialogen en hoewel er veel durf wordt getoond zijn er net te weinig echte hoogtepunten. Desondanks laat Shame je ademloos achter, zet het aan tot nadenken en juist de opgeroepen vraagtekens zorgen voor een bijzondere kijkervaring. Belangrijke voetnoot: de film is allerminst preuts, wat met dit thema te staven valt. Ondanks een moedig thema wordt het taboe rondom een seksuele verslaving geen directe halt toegeroepen. Daar is de kost simpelweg te zwaar voor. Hier slaagt het luchtige, later uitgebrachte, regiedebuut van Joseph Gordon-Levitt ('Don Jon') overigens wél in.