Spiral: achter de ellebogen van het Franse systeem
Terug naar de blog

Spiral: achter de ellebogen van het Franse systeem

14-10-2020 Kijktips

Onvoorspelbaar, luguber en soms eng realistisch: Spiral (de Franse titel is Engrenages) is een absolute must-see onder de politiethrillers. ‘Het doel heiligt de middelen’ krijgt een heel nieuwe lading: de regels worden zó vaak overtreden, zelfs door de zogenaamde good guys. Seizoen 1 tot en met 7 van Spiral kijk je alvast exclusief bij Canal Digitaal via onze TV App.

Bingen maar!

Spiral werd in 2005 gelanceerd op het Franse Canal+ en inmiddels zijn we 86 afleveringen verder. Seizoen 8 is nét uit in Frankrijk. Dat is goed nieuws, want reken maar dat je vanaf de eerste minuut wordt meegesleept en nooit meer wilt stoppen. Pas op, want je vertrouwen in het Franse rechtssysteem zou weleens een flinke deuk kunnen oplopen...

Ellende op het menu

In seizoen 7 gaan Berthaud en Gilou voor het eerst in tijden weer samen op pad voor een dubbele moord in een Chinees restaurant. Een van de slachtoffers is de populaire voormalige chef. De werknemers komen voor een dilemma te staan: houd je waarheid onder de pet of lap je ‘jouw’ restaurant erbij?

Crème de la crème

Op de regisseursstoelen zitten Jean-Marc Brondolo, Manuel Boursinhac, Philippe Triboit, Frédéric Jardin en Pascal Chaumeil. In de hoofdrol zien we Française Caroline Proust (hoofdinspecteur Laure Berthaud), bekend van Colette, une femme libre en Le premier coup. Audrey Fleurot (advocate Joséphine Karlsson) speelde in de kaskraker Intouchables, die meerdere César-nominaties scoorde.

Hoog octaafgehalte

Op IMDB krijgt Spiral een 8,5. Ook de pers is lyrisch: “Alles wat te maken heeft met genialiteit zit erin. De moorden zijn gruwelijk, de karakters fenomenaal.”, aldus The Guardian, die een vergelijking trekt met de serie The Shield. New York Times is het daarmee eens: “Door de aaneenschakeling van fouten, emotionele uitbarstingen met een hoog octaafgehalte, de gigantische puinhoop die de karakters van hun persoonlijke leven maken, wil je gewoon altijd meer.’

Waar kijk je Spiral?

Nieuwsgierig geworden? Spiral kijk je via de TV App op je mobiel, tablet, laptop en/of smart-tv. Met het Rijk- of Royaal-pakket kijk je ook via de satelliet. Naast Spiral bieden we nog veel meer series aan in onze Canal+ Series. De beste Europese series haal je hiermee gewoon in huis.