Wie was Gordon Liddy?
Terug naar de blog

Wie was Gordon Liddy?

14-6-2022 Gaslit

Gordon Liddy wordt gezien als het meesterbrein achter het Watergateschandaal. Hij was degene die de inbrekers, genaamd The Plumbers, aanstuurde. Samen met E. Howard Hunt organiseerde en leidde Liddy de inbraak in het hoofdkwartier van het Democratisch Nationaal Comité (DNC) in het Watergategebouw in mei en juni 1972. Nadat vijf van Liddy's medewerkers op 17 juni 1972 in de kantoren van het DNC waren gearresteerd, leidde het onderzoek naar het Watergateschandaal tot het aftreden van Nixon in 1974. Liddy werd veroordeeld voor inbraak, samenzwering en weigering om te getuigen voor de senaatscommissie die onderzoek deed naar Watergate. 

Liddy werd op 30 november 1930 geboren in Brooklyn, New York, als nazaat van Ierse en Italiaanse voorouders. Na zijn afstuderen ging Liddy bij het Amerikaanse leger en diende twee jaar als artillerieofficier tijdens de Koreaanse Oorlog. Toen hij terugkwam, ging hij rechten studeren en daarna, in 1957, als FBI-agent werken. Na een paar heldhaftige acties als veldagent werd hij de jongste bureau-supervisor op het hoofdkwartier van de FBI in Washington. Zijn collega’s omschreven hem als roekeloos. Zo deed hij ooit een totaal ongefundeerd FBI-achtergrondonderzoek naar zijn toekomstige vrouw. Liddy zelf omschreef dat als “een puur routinematige voorzorgsmaatregel”. In 1962 nam Liddy ontslag bij de FBI en begon vervolgens als advocaat bij het advocatenkantoor van zijn vader. Ook hier wordt zijn werk gekenmerkt door roekeloosheid. Na een vruchteloze poging om officier van justitie te worden en nadat hij een gooi deed naar een positie in het bestuur van het congres voor de Republikeinse Partij, kreeg hij een baan aangeboden op het ministerie van financiën. In deze hoedanigheid raakte hij betrokken bij de herverkiezingscampagne van Nixon. 

In 1972 beraamde Liddy verschillende complotten om ervoor te zorgen dat Nixon opnieuw verkozen werd. Sommige van zijn ideeën daarvoor waren erg vergaand. Zoals het kidnappen van organisatoren van anti-oorlogsprotesten of het lokken van partijleden van de Democratische Partij naar een boot in Miami waar prostituées waren (en ze in het geheim gefotografeerd werden). John Mitchell veegde de meeste van deze ideeën van tafel, totdat Liddy een inbraak bedacht in het Watergategebouw. Dit leek Mitchell wel een goed uitvoerbaar plan en Liddy werd aangesteld om het team van inbrekers aan te sturen. De inbrekers werden alleen door Frank Wills betrapt en Liddy werd gearresteerd.

Liddy werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, maar heeft uiteindelijk maar 4,5 jaar gezeten. Na zijn straf schreef Liddy een boek genaamd Will. Van dit boek zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Op 30 maart 2021 overleed Liddy op 90-jarige leeftijd aan de gevolgen van parkinson. Hij liet vijf kinderen achter. 

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot