Wie was Ischa Meijer? - Stream I.M.
Terug naar de blog

Wie was Ischa Meijer?

14-2-2023

Een spannende mediaman met een druk leven. De laatste paar jaar van zijn leven had hij een relatie met Connie Palmen, beginnend schrijfster. Over deze vurige relatie schreef zij het boek I.M. geschreven. Dinsdag 14 februari kijk jij naar de boekverfilming van I.M. geregisseerd door Michiel van Erp. Stream nu de 4-delige dramaserie!

De turbulente jeugd van Ischa Meijer


Op 14 februari 1943 werd Ischa Meijer geboren in Amsterdam. Hij overleefde samen met zijn ouders het Duitse concentratiekamp in Bergen-Belsen waar hij van 1943 tot 1945 gevangen zat. Jaren nadat het hele gezin de oorlog had overleefd, volgde er eind jaren 50 een emigratie naar Paramaribo. Niet lang daarna kwam de familie Meijer weer in Amsterdam wonen.

Volgens Ischa is hij in zijn jeugd lichamelijk mishandeld en heeft hij en zijn familie last van traumatische oorlogservaringen gehad. Ischa is op zijn 18e het huis uitgezet. Door al deze heftige ervaringen in zijn jeugd is Ischa emotioneel veel tekortgekomen.

Ischa Meijer verovert de Nederlandse media

Ischa Meijer was een Nederlandse journalist, interviewer, acteur, radiopersoonlijkheid en televisiepresentator. Een echte mediaman in hart en nieren. Hij heeft het gymnasium afgerond aan het Coornhert Lyceum in Haarlem en ging daarna aan de slag als journalist.

Het was vooral bijzonder hoe Ischa omging met de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. In zijn prominente carrière werkte Ischa voor onder andere Het Parool als toneelrecensent. In 1976 had hij een Ischapagina en vanaf 1991 schreef hij korte stukken tekst onder de naam ‘De Dikke Man’. Deze stukken gingen bijvoorbeeld over zijn ouders en het ‘Spitsuur in de hel’. Dit deed hij voor het NRC.

Hij werd vooral bekend door zijn ijzersterke, uitgebreide interviews. Zo werd Ischa presentator voor VPRO op de radio. Deze show had de naam ‘Een Uur Ischa’, deze naam werd later veranderd naar ‘Een Dik Uur Ischa’. De VPRO heeft ter ere van het 25e sterfjaar van Ischa in 2020 een zeventiendelige podcast uitgebracht met dezelfde naam. Anton de Goede sprak daarin onder andere met Ramsey Nasr. De acteur die de rol van Ischa Meijer vertolkt in de serie I.M.. Na het presenteren van het radioprogramma ging Ischa Meijer zijn eigen interviewprogramma presenteren, genaamd I.S.C.H.A.

Naast interviewer was Ischa ook acteur. Hij speelde in 1974 in de film ‘Brief aan mijn moeder’ en in 1977 ‘Een rabbijn in de tropen’.

Persoonlijk leven


Het leven van Ischa Meijer kende na zijn jeugd nog meer turbulente periodes. Zo had hij diverse relaties waarin hij vreemdging en hij bezocht met regelmaat prostituees. Over deze ervaringen heeft hij in 1979 een boek geschreven met de naam ‘Hoeren’. Een jaar later trouwde hij met Jenny Arean. Dit huwelijk liep van 1980 tot en met 1982, Jenny zag al kort in de relatie aankomen dat het geen stand ging houden.

De jaren voor zijn dood hadden Connie Palmen en Ischa Meijer een hechte relatie opgebouwd. Connie Palmen schreef later een boek over deze relatie I.M. Door aanhoudende psychische problemen, ging Ischa Meijer bij zijn psychiater Louis Tas in behandeling. Hij gaf aan dat hem dit enorm hielp.  

Zijn hele leven was Ischa Meijer op zoek naar erkenning van zijn ouders, maar doordat alle leden van de Meijer familie getraumatiseerd werd door de oorlog heeft hij dit nooit gekregen. In 1993 zijn de ouders van Ischa Meijer overleden.

Ischa Meijer overleed zelf op 14 februari 1995 door een hartinfarct. Hij is 52 jaar geworden en heeft een zoon en dochter achtergelaten.

Wil je meer weten over het leven van Ischa Meijer en de intense liefdesrelatie tussen hem en Connie Palmen? Stream dan nu de vierdelige serie I.M. op Canal Digitaal!