Wie was James Walter McCord?
Terug naar de blog

Wie was James Walter McCord?

5-5-2022 Gaslit

James McCord was een Amerikaanse CIA-agent en later hoofd van de beveiliging voor de herverkiezingscampagne van president Richard Nixon in 1972. Hij was als elektronica-expert betrokken bij de inbraken die het Watergate-schandaal veroorzaakten.

McCord wordt op 26 januari 1924 geboren in Waurika, Oklahoma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende McCord het Amerikaanse leger als luchtbommenwerper. Na de oorlog gaat hij studeren en in 1965 behaalt hij een master in Internationale Zaken op de George Washington University. Hierna gaat hij werken bij de FBI en de CIA.

Ondanks dat hij zijn werk goed deed en zelfs een keer door de directeur van de CIA genoemd werd als “de beste man die we hebben,” besloot hij in 1972 zijn ontslag in te dienen bij de CIA. Hij gaat werken als beveiliger van onder andere de Mitchells. Wanneer hij door G. Gordon Liddy gevraagd wordt om mee te werken aan de inbraak van het Watergategebouw, stemt hij in. Op 17 juni 1972 worden tijdens deze inbraak, waarbij afluisterapparatuur in het campagnehuis van de Democraten wordt geplaatst, hij en vier handlangers gearresteerd. De arrestaties leidden tot het Watergate-schandaal en het ontslag van Nixon.

McCord hield in eerste instantie zijn mond dicht over de opdrachtgever van de inbraak in het Watergate-gebouw. Maar toen hij in de rechtbank hoorde dat hem de maximale gevangenisstraf van 30 jaar boven het hoofd hing, besloot hij een brief te schrijven naar de rechter. Hij schreef dat hij meineed had gepleegd, omdat dat van hogere hand was opgelegd. Hij beweerde ook dat het Witte Huis op de hoogte was van de afluisterpraktijken. McCord kreeg uiteindelijk 1 tot 5 jaar gevangenisstraf voor zijn deelname aan de inbraak, maar kwam na 4 maanden vrij omdat hij mee had gewerkt aan het Watergate-onderzoek.

Gaslit © 2022 Universal Content Productions, LLC.  All rights reserved. Artwork © Starz Entertainment, LLC. Starz and related marks are the property of Starz Entertainment, LLC.