Wie was John Dean?
Terug naar de blog

Wie was John Dean?

24-5-2022 Gaslit

Wie was John Dean?

John Wesley Dean III is een voormalig lid van de raad van het Witte Huis tijdens het presidentschap van Richard Nixon. In deze functie werd hij nauw betrokken bij de inbraken in het Watergate gebouw. Hij wordt vaak het meesterbrein achter de doofpotaffaire genoemd, maar hier zijn de meningen over verdeeld. 

John Dean wordt op 14 oktober 1938 geboren in Ohio. Dean begint zijn studieloopbaan met Engelse literatuur. Om vervolgens een bachelor diploma te behalen in politicologie. Uiteindelijk ontving hij in 1965 ook nog een diploma in Rechten. Na zijn studies, gaat hij werken voor een advocatenkantoor in Washington D.C. Tijdens deze baan wordt hij ook lig van de republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden. In 1986 hielp hij Nixon met diens campagne voor het presidentschap door o.a. artikelen te schrijven over misdaad. In juli 1970 werd hij opgenomen in de raad van de president.

Patrick Gray (waarnemend directeur van de FBI) getuigt in 1973 dat John Dean meer afwist van de inbraak in het Watergate-gebouw. Hij beweerde belastende documenten te hebben gekregen van hem. Hierdoor werd Dean direct gekoppeld aan de doofpotaffaire rondom het schandaal. Nixon wil dat Dean een rapport schrijft over de Watergatezaak, waardoor Nixon zelf niet meer verdacht wordt. Dean krijgt steeds meer het idee dat hij als zondebok gebruikt gaat worden en de schuld krijgt voor de Watergate-affaire. Hij weigert het rapport af te maken en wordt door Nixon ontslagen. 

Op 25 juni 1973 getuigt John Dean tegen Nixon en het campagneteam. Hij was de eerste regeringsofficial die dit deed, maar hij kon niets onderbouwen met bewijzen en Nixon ontkende zijn betrokkenheid bij alles. Pas nadat telefoontaps die in het geheim waren opgenomen in het Witte huis openbaar werden gemaakt, kwam het bewijs dat Dean gelijk had.

Dean zelf pleitte schuldig gedurende de Watergate-rechtszaak. Hij gaf toe geld te hebben gegeven aan de Watergate-inbrekers en op de hoogte te zijn geweest van de afluisterpraktijken. Dean werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens één jaar en maximum vier jaar. Op 8 januari 1975 slaagde Deans advocaat erin strafvermindering te krijgen voor Dean. Wel werd Dean verboden ooit nog advocatenwerk te doen.

Mo (Maureen) Dean was John Deans tweede vrouw en heeft altijd als een blok achter haar man gestaan en hem overal in gesteund.