Terug naar de blog

Wie was Martha Mitchell?

2-5-2022 Gaslit

Martha Mitchell was de vrouw van John Mitchell, de rechterhand en campagneleider van Nixon. Martha heeft een grote rol gespeeld als klokkenluidster in het Watergate Schandaal. 

Martha Elizabeth Beall Jennings Mitchell werd op 2 september 1918 geboren in Pine Bluff, Arkansas. Ze groeide op als enig kind en ze woonde ver afgelegen van de rest van de kinderen in haar klas. Hierdoor groeide ze vrij eenzaam op. In een interview met de Saturday Evening Post vertelde ze dat ze haar tijd als kind vaak doorbracht spelend met de kinderen van de hulp. 

Martha trouwt in 1946 met Clyde Jennings Jr. die een officier in het leger was. Al snel na hun huwelijk wordt Clyde oneervol ontslagen. Samen krijgen ze een zoon, genaamd Clyde Jay. Toch houdt dit huwelijk geen stand en in 1957 is hun scheiding definitief. 

In datzelfde jaar (1957) trouwt Martha ook met John Mitchell, waarvan ze al vanaf het eerste moment zwaar onder de indruk is. In 1961 krijgen ze samen een dochter, Marty Mitchell. Martha geniet van de aandacht en verschijnt regelmatig op de cover van een magazine of in een praatprogramma. Dit geeft haar de bijnaam gaf “The Mouth of the South,” refererend aan haar zuidelijke tongval.  

Martha stond erom bekend dat ze enorm nieuwsgierig was en altijd overal in zat te spitten op zoek naar een interessant geheim dat ze ‘per ongeluk’ met de pers kon delen. Haar loslippigheid werd haar dan ook niet door Nixons campagneteam in dank afgenomen. Wanneer Martha lucht krijgt van de snode plannen om in te breken in het campagne gebouw van de Democraten, probeert iedereen om Nixon heen haar te weerhouden van nog meer lekken naar de pers. 

Uiteindelijk wordt Martha op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Ze wordt tegen haar wil vastgehouden, gedrogeerd en in diskrediet gebracht. Hierdoor keert haar hele familie tegen haar. John Mitchell vraagt een scheiding aan en neemt hun dochter mee. Pas in 1975, nadat kopstukken vervolgd waren, komt naar buiten dat Martha ontvoerd was. 

Martha wordt in 1975 ziek. Haar ziekte lijkt een gevolg van alle stress die ze heeft gehad door het Watergateschandaal en het verstoten worden door haar familie. Op 31 mei 1976 overlijdt ze op 57-jarige leeftijd. Op haar begrafenis was er door een onbekend gift een groot boeket chrysanten gestuurd met de tekst erbij “Martha had gelijk”. 

Gaslit © 2022 Universal Content Productions, LLC.  All rights reserved. Artwork © Starz Entertainment, LLC. Starz and related marks are the property of Starz Entertainment, LLC.