Prijswinnende films mei

Welkom in de maand mei. Ook deze maand staan er weer gratis topfilms on-demand klaar bij Canal Digitaal Films. We bespreken alvast drie prijswinnende pareltjes die in mei te zien zijn. Zet de popcorn maar vast klaar! De films zijn ook te kijken via de Canal Digitaal TV App.

Prijswinnende films mei: Force Majeure (Turist)

Genre: drama/komedie
IMDB-rating: 7,1
Filmprijzen: 10

In Force Majeure geeft regisseur Ruben Östlund hele ongemakkelijke drama tussen stelletjes weer. Deze film uit 2014 gaat over een Zweeds gezin dat op skivakantie gaat in de Franse Alpen. Moeder Ebba hoopt stiekem dat vader Tomas tijdens deze vakantie wat meer tijd met z’n kinderen doorbrengt. Alles loopt gesmeerd, tot het gezin op het terras van een pisterestaurant bijna onder een lawine terechtkomt. Tomas rent in blinde paniek het terras af en laat zijn vrouw en kinderen achter. Uiteindelijk blijkt er niets aan de hand te zijn, maar de relatie tussen beide ouders loopt op z’n zachtst gezegd een deuk op.

In de dagen die volgen stapelen de relatieproblemen zich op tussen Ebba en Tomas. Dit zorgt voor ongemakkelijke, maar herkenbare situaties. Östlund zet je aan het denken over ‘wat zou jij doen’-achtige vraagstukken. Force Majeure is dan ook een film waar je de rest van de week nog over na blijft denken. Een juryprijs op het prestigieuze Cannes Filmfestival staat op de welverdiende prijzenlijst van deze film.

Force Majeure kijk je op 6 mei om 17:40 uur op Film Europe of wanneer jij wilt via de Canal Digitaal TV App.

prijswinnende films force majure

Prijswinnende films mei: Pride

Genre: komedie/drama
IMDB-rating: 7,6
Filmprijzen: 4

Dat Pride ‘maar’ vier filmprijzen heeft gewonnen, is best onterecht. In deze film, die gebaseerd is op ware gebeurtenissen, kaart regisseur Matthew Warchus homofobie aan die in de jaren tachtig in Engeland heerste. Een maatschappelijk onderwerp waar in die tijd toch een beetje een taboe op lag. Het sluiten van de mijnen in 1984 is, mede door de film Billy Elliot, vrij bekend. Maar wat veel mensen nog niet wisten, is dat de homogemeenschap ook een steentje wilde bijdragen in deze zware tijd voor mijnwerkersdorpen. Veel gemeenschappen zamelden in die tijd geld in voor mijnwerkersfamilies, die plots zonder inkomen kwamen te zitten. Zo besloot ook de Londense Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM) geld op te halen. Maar wat voor hen een klap in het gezicht was, waren de vakbonden die weigerden hun hulp aan te nemen.

De vastberadenheid van de LGSM resulteert uiteindelijk in een hele speciale band tussen inwoners van een mijnwerkersdorpje en de homo’s en lesbiennes zelf. Hierin wordt duidelijk zichtbaar hoe de homogemeenschap decennialang moest strijden voor de gerechtigheid die we vandaag de dag kennen. Met een combinatie van humor en inhoud is Pride een film die je aan het denken zet en je aan het lachen maakt. Ook pink je af en toe een traantje weg.

Pride kijk je op 4 mei om 15:55 uur op Film Europe of wanneer jij wilt via de Canal Digitaal TV App.

Prijswinnende films mei: Frank

Genre: komedie/drama/mystery
IMDB-rating: 7
Filmprijzen: 2

Muziekfans kunnen hun hart ophalen met Frank, geregisseerd door Lenny Abrahamson. Het mysterie dat volgens hem in hedendaagse muziek en media vaak ontbreekt, komt weer helemaal terug in Frank. De film gaat over een eigentijdse band, genaamd The Soronprfbs. Frank, de gitarist, besloot in zijn pubertijd om 24/7 een enorm masker van een stripfiguur te dragen. Niemand weet hoe hij eruitziet en volgens hem moet dat ook de vraag niet zijn. Jon, nieuwkomer in de band, ziet allerlei praktische dilemma’s in Franks gewoonte. Hoe eet je als je zo’n masker op hebt?

Deze tragikomedie haalt hedendaagse kunst en moderniteit op eigenwijze onderuit. En denk je te kunnen voorspellen wat er in de volgende scene gaat gebeuren, dan heb je het goed mis. Deze film is de vertolking van het begrip onvoorspelbaarheid. Wat precies de onderliggende boodschap is van de film Frank? Zeg jij het maar.

Frank kijk je op 4 mei om 14:20 uur op Film Europe of wanneer jij wilt via de Canal Digitaal TV App.

prijswinnende films mei frank