Waar kan ik Prinsjesdag 2017 kijken?

Vandaag is het Prinsjesdag! Het is weer de derde dinsdag van september en dus start het nieuwe politieke jaar. In de Ridderzaal leest Koning Willem-Alexander de Troonrede voor en daarna overhandigt het kabinet de overheidsbegroting voor het komende jaar aan de Tweede Kamer. Dit is allemaal op tv te zien, maar waar precies kun je Prinsjesdag 2017 kijken?

Prinsjesdag 2017, anders dan andere jaren

Prinsjesdag 2017 is niet zomaar een Prinsjesdag. Dit jaar is de situatie namelijk anders dan voorgaande jaren. Kabinet Rutte II is, na de verkiezingen van 15 maart, demissionair. Het mag daardoor alleen lopende zaken behandelen en dus geen ingrijpende maatregelen nemen. Verwacht wordt dat Koning Willem-Alexander in de Troonrede dus geen schokkende wijzigingen in beleid zal aankondigen.

Die maatregelen komen waarschijnlijk zodra er een nieuw kabinet is. De VVD, het CDA, D66 en ChristenUnie zijn nu al een paar maanden in ‘conclaaf’ over het vormen van een nieuw kabinet. Zodra de vier partijen er met elkaar uit zijn, wordt er een regeerakkoord gepresenteerd. Voordat ‘Rutte III’ geïnstalleerd wordt, moeten de leden van de vier partijen wél akkoord gaan met dit regeerakkoord. Daar zal het dinsdag echter niet zo veel over gaan. Prinsjesdag staat namelijk vooral in het teken van traditie.

Prinsjesdag 2017 kijken

Prinsjesdag 2017 is bij Canal Digitaal op meerdere zenders te zien. NPO 1 pakt zoals altijd groots uit. ’s Ochtends zal Goedemorgen Nederland al vanaf 7.00 uur het hierover hebben. Vanaf 12.30 uur tot 15.35 uur doet de publieke omroep verslag van Prinsjesdag 2017. Dan is de Troonrede te zien met achteraf reacties van politieke kopstukken hierop.

’s Avonds is Prinsjesdag het domein van Pauw op NPO 1 en RTL Late Night op RTL 4. Het is de verwachting dat allerlei politieke commentatoren en politici aanschuiven om hun licht te laten schijnen over de plannen van het demissionaire kabinet. Pauw is op NPO1 te zien vanaf 23.05 uur. RTL Late Night start om 22.30 op RTL 4.

Tip: Prinsjesdag is ook te zien op NPO Politiek. Dit kanaal is, nu het politieke seizoen weer begint, weer volledig op de politiek gericht. Deze zender zit in ons Rijk-pakket en is te vinden op kanaal 102.

Geen Algemene Beschouwingen

Normaliter zijn er op de woensdag en donderdag na Prinsjesdag Algemene Beschouwingen. Dit jaar gaat dat, omdat het kabinet demissionair is, niet door. Terwijl dit toch echt één van de belangrijkste parlementaire gebeurtenissen van het jaar is. Omdat er geen schokkende maatregelen genomen mogen worden, valt er – waarschijnlijk – niet zo veel te debatteren.

Waar ga jij Prinsjesdag 2017 kijken?