Smartcard heractiveren, zo doe je dat!
Terug naar de blog

Smartcard heractiveren, zo doe je dat!

1-3-2023 Op de hoogte

Er zijn weer mooie dagen in het verschiet. Niet alleen wordt het weer steeds prettiger, de komende tijd staan er ook een heleboel vrije dagen op de planning. Een mooi moment om lekker een lang weekend weg te gaan. Ga jij voor de eerste keer dit jaar weer tv-kijken via de schotel? Dan moet je misschien eerst je smartcard heractiveren voor beeldontvangst.

Wat is een smartcard?

De smartcard is een chipkaart die ingebouwd is in de interactieve apparatuur van Canal Digitaal. Daarnaast maken veel klanten gebruik van de losse smartcards. Het is een essentieel onderdeel van je tv-apparatuur. Dankzij dit kaartje weet de apparatuur namelijk welke zenders er in jouw pakket zitten.

En hierdoor weet de tv-ontvanger welke zenders gedecodeerd moeten worden. Zonder smartcard kun je geen tv-kijken via de satelliet. De smartcard moet dan wél geactiveerd zijn, want met een inactieve smartcard kan de apparatuur van je satelliet-tv geen zenders decoderen.

Waarom moet ik mijn smartcard heractiveren?

Als je een tijd geen tv hebt gekeken, moet de smartcard opnieuw geactiveerd worden. Dit komt omdat een smartcard elke maand nieuwe kijkrechten krijgt. Deze rechten moet hij dan vernieuwen zodat je tv kunt kijken. Is de smartcard te lang niet gebruikt? Dan wordt de kaart inactief. Je moet hem dan heractiveren om de kijkrechten te verversen en om weer tv te kijken.

Kijk je wekelijks televisie, dan hoef je waarschijnlijk je smartcard nooit te heractiveren. Dat is waarschijnlijk anders als je ons Recreatie Basis HD-pakket gebruikt. Dit pakket is te gebruiken van 21 maart tot 21 september. Na het recreatieseizoen gebruik je dan waarschijnlijk een paar maanden niet de interactieve apparatuur waarin de smartcard zit. Zodra het recreatieseizoen begint, moet je waarschijnlijk de smartcard heractiveren. Hoe je dit merkt? Door een melding op je televisie, zoals ‘Geen rechten’, ‘Access denied’ of iets van gelijke strekking.

Mijn smartcard heractiveren, hoe doe ik dat?

Bij de meeste ontvangers kun je de smartcard automatisch laten heractiveren. Zap op je ontvanger naar de zender NPO 1 HD en laat de ontvanger gedurende een uur op deze zender staan. Wissel ondertussen niet van zender. Je kunt een smartcard ook actief heractiveren via deze website. Hiervoor vul je het nummer van je smartcard in. Je achterhaalt het smartcardnummer in het instellingenmenu van je interactieve tv-ontvanger.

Zodra je het smartcardnummer online hebt ingevoerd, duurt het maximaal een uur voordat je weer tv kunt kijken. Laat in de tussentijd de tv aanstaan op NPO 1 en zap niet naar een andere zender. Lukt het niet? Neem dan contact op met de Canal Digitaal-klantenservice. Onze experts helpen je dan met het oplossen van het probleem. Veel kijkplezier toegewenst!