Alles over voorrondes Champions League en Europa League

Het WK zit er amper op, of de voorrondes voor de Champions League en Europa League zijn alweer in volle gang! Woensdag 25 juli speelt Ajax in de tweede voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz. AZ en Vitesse komen donderdag 26 juli uit in de voorronde voor de Europa League. Goed nieuws: Canal Digitaal-klanten kunnen de twee wedstrijden van Ajax op woensdag 25 juli en 1 augustus gratis live kijken via satelliet tv én de Canal Digitaal TV App.

Over de voorrondes voor Europees voetbal

De wedstrijden in de voorrondes van de Champions League en Europa League gaan over twee wedstrijden. Hierbij nemen Ajax, Vitesse, AZ en Feyenoord het op tegen buitenlandse clubs. Dit gaat over twee wedstrijden: in eigen stadion en ‘uit’. De beste over twee wedstrijden gaat door naar de volgende ronde. Deze en volgende week staan de tweede voorrondes van de Champions League en Europa League op het programma. Daarna is er nog een derde (en laatste) voorronde, op 8 of 9 en 15 of 16 augustus. De clubs die dán winnen, kwalificeren zich voor de groepsfases van de Champions of Europa League.

Voorronde Champions League: Ajax – Sturm Graz

Op woensdag 25 juli en woensdag 1 augustus speelt Ajax in de tweede voorronde van de Champions League 2018-2019 tegen Sturm Graz uit Oostenrijk. De wedstrijden beginnen om 20.30 uur. Goed nieuws: we zullen op woensdag 25 juli en woensdag 1 augustus beide wedstrijden van Ajax in de Champions League live uitzenden. Canal Digitaal-klanten kunnen deze gratis checken.

Datum: 25 juli en 1 augustus
Kanaal: Ziggo Sport Select (kanaal 33)
Tijdslot: 19.30 tot en met 0.00 uur

Het zijn de eerste wedstrijden van Ajax die er écht toe doen. Na talloze oefenpotjes en trainingskampen moeten de mannen van trainer Erik ten Hag nu laten zien wat ze kunnen. Heel belangrijk, want vorig jaar liep Ajax Europees voetbal mis toen het in de voorrondes werd uitgeschakeld. En dat maar een paar maanden nadat het in de Europa League-finale stond…

Het eerste obstakel is het Oostenrijkse Sturm Graz, dat vorig jaar als derde in de Oostenrijkse Bundesliga eindigde. Eigenlijk zijn er geen excuses: Ajax haalde voor veel geld topspelers als Dusan Tadic en Dailey Blind naar Amsterdam. Daarmee beschikt de ploeg over veel meer kwaliteit dan de Oostenrijkers. De Ajacieden verslikken zich toch niet twee jaar op rij al in de voorronde van Europees voetbal? We gaan het woensdag zien!

Schakelt Ajax straks Sturm Graz uit? Dan zijn er een paar mogelijke tegenstanders waarvan Ajax zich moet ontdoen om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Mogelijke tegenstanders in de derde voorronde zijn Dinamo Kiev, Fenerbahce, Spartak Moskou, Standard Luik en Slavia Praag.

25 juli | Ziggo Sport Select | 20.00 uur

Voorronde Europa League: AZ – Kairat Almaty en Vitesse – Viitorul Constanta

Verre uitwedstrijd voor AZ in Kazakhstan
Ook in de voorronde van de Europa League is Nederland goed vertegenwoordigd. AZ en bekerwinnaar Vitesse mogen in de tweede voorronde al aan de bak. Feyenoord, dat als derde eindigde in de Eredivisie, stroomt in de derde voorronde in. Omdat de tweede voorrondes dus nog gespeeld moeten worden, is de tegenstander van Feyenoord nog onbekend.

De tegenstanders van AZ en Vitesse weten we wel al. AZ speelt tegen Kairat Almaty, een club uit Kazakhstan. Hiervoor moeten de Alkmaarders een halve wereldreis maken: Almaty ligt tegen de Chinese grens aan! En dát voor Europees voetbal. Een duur grapje. Zo liet AZ weten dat alleen het huren van het vliegtuig voor de uitwedstrijd al anderhalve ton kost. Geld dat met kwalificatie hopelijk terugverdiend wordt. Er staat dus wat op het spel voor AZ!

Vraag is natuurlijk wel of de mannen van trainer John van den Brom na een vlucht van acht uur optimaal voorbereid zijn op de wedstrijd. Verwacht wordt dat AZ, dat over meer kwaliteit beschikt, het spel moet maken en dat de Kazakken zullen inzakken en afwachten. Kan dus wel eens een moeilijke wedstrijd worden. De wedstrijd Kairat Almaty – AZ begint om 17.00 uur en is te zien op RTL 7.

25 juli | RTL 7 | 17.00 uur

Vitesse mag aan de bak tegen Roemeense topper
Vitesse hoeft, gelukkig maar voor de Arnhemmers, heel wat minder ver voor zijn eerste Europese wedstrijd van het seizoen. Voor de geelzwarten staat een wedstrijd tegen het Roemeense Viitorul Constanta op het programma. Deze club bestaat pas negen jaar: het werd in 2009 opgericht door de Roemeense voetballegende Gheorghe Hagi, die momenteel ook de trainer is. De club is de landskampioen van Roemenië van 2017. Leuk detail: er speelt één Nederlander voor Viitorul Constanta, namelijk Bradley de Nooijer. Inderdaad, de zoon van oud-prof Gérard de Nooijer.

Vitesse mag dus aan de bak. Het wordt ook meteen een eerste test voor de nieuwe trainer van de club, Leonid Slutsky. Hij neemt twintig spelers mee naar Roemenië, waaronder Thulani Serero, Alexander Büttner, Navarone Foor, Roy Beerens en Tim Matavz. Kunnen ze in de uitwedstrijd meteen een klap uitdelen aan het team van Hagi? Viitorul Constanta – Vitesse begint donderdag om 17.00 uur en is te zien op FOX Sports 1.

25 juli | FOX Sports 1 | 17.00 uur

Returnwedsrijden voorronde Champions League en Europa League

Volgende week mogen Ajax, AZ en Vitesse opnieuw opdraven tegen dezelfde tegenstanders. Sturm Graz – Ajax wordt op woensdag 1 augustus om 20.30 gespeeld. Vitesse – Viitorul Constanta en AZ – Keirat Almaty staan op donderdag 2 augustus om 20.45 uur op het programma. Genoeg topvoetbal weer op tv!