‘Nature or nurture’ op het puntje van je stoel

We moeten het even hebben over Kevin. Waarom? Omdat We need to talk about Kevin een film is die je gezien moet hebben. De film is meeslepend en het acteerwerk subtiel én ijzersterk. Ook spoort de film je aan tot nadenken over aangeboren en aangeleerd gedrag, zonder dat de film daar zelf een uitspraak over doet. Vanaf de eerste momenten in de film is er een spanning waar je een unheimisch gevoel van krijgt.

Naam: We need to talk about Kevin
Duur: 112 minuten
Wanneer: 18 juli 2017 om 20.05 uur op Film Europe HD
Oordeel: 4/5 sterren

Moeder worden zonder kinderwens

Je bekijkt de film vanuit het perspectief van Eva Katchadourian (Tilda Swinton, die een European Film Award for Best Actress voor deze rol won). Ze is een succesvolle auteur van reisboeken. Om het huwelijk met haar man te redden stemt ze in met zijn wens om een kind te krijgen. Tijdens de zwangerschap wordt al op subtiele wijze duidelijk dat ze nooit gedroomd heeft om moeder te worden. Ze wordt moeder van Kevin, die aan de vooravond van zijn zestiende verjaardag een gruweldaad begaat en daarvoor vast komt te zitten. Voordat het zover is dat duidelijk wordt wat ‘het incident’ inhoudt, krijgen we via de herinneringen van Eva te zien hoe Kevin opgroeit.

‘He’s just a typical boy’

Kevin is een huilbaby als hij met zijn moeder alleen is, maar wordt een vrolijke baby wanneer zijn vader erbij is. Hoewel dit al opmerkelijk te noemen is, wordt dat gedurende de film alleen maar erger. Tegen zijn vader is hij liefdevol en open, maar zijn mimiek verandert bijvoorbeeld volkomen wanneer hij zijn kille blik van zijn vader naar zijn moeder wendt. Zijn vader ziet hem als een typische jongen: hij leert hem boogschieten en Kevin is jongensachtig enthousiast.

Van kwaad tot erger

Tijdens het kijken van deze film gaat het steeds meer knagen hoe hij op manipulatieve wijze zijn sociopathische eigenschappen voor zijn vader verbergt. Ondertussen krijgt Eva hier steeds meer van mee, krijgt zonder dat ze dit met haar echtgenoot kan delen. ‘We need to talk about Kevin’ is gruwelijk spannend. Ook heerst er een constante dreiging die versterkt wordt door de kleur rood die op meerdere momenten terugkomt in de film. En waar een ouder met een kind als Kevin wellicht juist geneigd zou zijn het daarbij laten, wordt Eva opnieuw zwanger en krijgt Kevin een zusje: Celia. Maar of dat nou zo’n goede beslissing was…

We need to talk about Kevin kijken?

We need to talk about Kevin is op 18 juli te zien. De film begint om 20.05 uur op Film Europe HD, dat je vindt op kanaal 25. Deze zender is voor iedereen te bekijken en de film is Nederlands ondertiteld. Ook is We need to talk about Kevin on-demand te kijken via Canal Digitaal Films.