Wereld Televisie Dag

Vandaag, op 21 november, is het Wereld Televisie Dag. Wereld Televisie Dag is een initiatief van de UN om de waarde van televisie in de spot te zetten. Televisie heeft de afgelopen decennia namelijk een enorm grote invloed gehad op de manier waarop we nieuws ontdekken en informatie opdoen. Er ging letterlijk een wereld voor ons open!

Een dag om eens terug te kijken op de geschiedenis van televisie en hoe programma’s en zenders in de loop der jaren ontwikkeld zijn.

Extra leuk: via onze Zender van de Maand RTL Lounge mogen we vandaag ook een paar te gekke prijzen weggeven! Onderaan het blog lees je wat je moet doen om deel te nemen.

Ouderwets gezellig

We staan er amper bij stil maar televisie kijken zoals we dat vandaag de dag doen bestaat nog helemaal niet zo lang. Het bestaan van televisie is nog niet eens 100 jaar oud.

Nieuwe manier van communicatie

Waar we nu meerdere tv’s, apparaten en manieren hebben op televisie te kijken was dit vroeger heel anders. Tv-kijken bracht een hele nieuwe vorm van communicatie met zich mee. Niet alleen op het gebied van nieuws en informatie maar ook op het gebied van kunst en entertainment.

Voor het televisietijdperk haalden we informatie vooral uit boeken, kranten en via anderen. Voor entertainment bezocht je de bioscoop of het theater, maar thuis een voorstelling of nieuwsbericht in beeld zien: dat was nieuw!

In de loop der jaren werd tv ook steeds belangrijker en konden we nieuws van over de hele wereld ontvangen! Er ging letterlijk een wereld voor ons open!

Eerste uitzending in Nederland

Op 18 november 1948 was de eerste live televisie uitzending in Nederland. Enkel beschikbaar voor een handjevol journalisten. Een bijzonder moment waarbij de kijkers voor het eerst een echte live televisie uitzending konden ervaren.

Op 2 oktober 1951 was de allereerste echte tv-uitzending voor het ‘grote publiek’ pas. Sinds 1948 waren in Nederland al wel talloze andere pilots and proeven gedaan ter voorbereiding van deze echte uitzending. Vanaf deze dag bestond Nederland 1 als eerste Nederlandse televisiezender.

Pas 13 jaar later in 1964 was de eerste uitzending van het tweede televisiekanaal: Nederland 2. Veel later, eind jaren tachtig, was het pas de beurt aan commerciële zenders zoals RTL.

TV kijken bij Canal Digitaal

Bij Canal Digitaal kun je al ruim 15 jaar televisie via de satelliet ontvangen. In de afgelopen jaren is het programma-aanbod steeds groter geworden. Liefhebbers van zowel film, sport en entertainment kunnen bij Canal Digitaal terecht.

Sinds kort kun je bij Canal Digitaal niet alleen tv via de satelliet ontvangen maar ook interactieve tv via internet. Dit kan via het speciale interactieve tv-pakket, via de Canal Digitaal TV App of LiveTV. Een mooie aanvulling op het bestaande aanbod en iets wat we in 1948 tijdens de eerste uitzending nooit voor ogen hadden kunnen hebben.

Winactie Wereld Televisie Dag 

Speciaal voor Wereld Televisie Dag hebben we vandaag nog iets extra’s. We mogen van onze vrienden van RTL Lounge – deze maand gratis zender van de maand – geweldige prijzen weggeven. Het prijzenpakket bestaat uit:

1e prijs: 1 X Apple iPad t.w.v.  € 409

2e prijs: 1 X Apple AirPods t.w.v. € 179

3e prijs: 1 X Bongobon voor een High Tea t.w.v. € 35

Wat moet je doen om een van deze prijzen te winnen? Vertel ons in de comments wie jouw tv-maatje is en wat jullie favoriete tv-herinnering is. Wellicht is het de eerste keer dat je op het puntje van de bank zat van spanning of hoe je elke vrijdagavond klaar zat om samen jullie favoriete programma te kijken!