Wat heb ik nodig om mijn schotel te installeren?

Zodra je jouw schotel hebt ontvangen, wil je natuurlijk meteen beginnen met tv-kijken. Hieronder lees je hoe je de schotel installeert.

  • Een HD-ontvanger (bijvoorbeeld M7 MZ-101)
  • Satellietschotel
  • DUO LNB
  • Muurbeugel
  • 20 meter coaxkabel
  • Kompas

Hoe bepaal ik de plek van de schotel?

Je plaatst de schotel buiten aan de buitengevel, waarbij je zorgt dat hij vrij zicht op het zuiden heeft. Dit is ongeveer waar de zon tussen 12.00 uur en 13.00 uur staat. Als je de schotel op gaat hangen, kies dan een plek waar je een gat door de muur naar buiten kunt boren. Daar ga je de coaxkabel doorheen trekken. Ook ga je gaten in de buitengevel boren om de schotel aan te bevestigen. Ga je op reis? Kies dan voor een statief. Bij Canal Digitaal kun je dit bestellen.

De schotel installeren

In stappen leggen we uit hoe je de schotel bevestigt en installeert. Zorg dat je alle spullen hebt verzameld en dat je vriend of vriendin klaarstaat om te helpen bij de laatste stap.

1. Coaxkabel plaatsen

Boor in de buurt van de plek waar je de schotel wilt ophangen een gat door de muur. Doe dit van binnen naar buiten en boor in een scherpe hoek naar beneden. Zo voorkom je dat er vocht je huis binnenkomt.

2. Muurbeugel aan de muur bevestigen

Plaats de muurbeugel tegen de muur op de plek waar je de schotel wilt bevestigen. Controleer met de waterpas of deze goed recht hangt. Boor vier gaten in de muur en steek de pluggen in de gaten. Nu kun je de muurbeugel met de schroeven en ringen aan de muur bevestigen. Controleer, voordat je ze helemaal goed vastschroeft, nogmaals of het geheel waterpas hangt.

3. Schotel monteren en elevatiehoek instellen

Bevestig de LNB aan de schotel en werk met een kompas. Het is de bedoeling dat je de verticale stand (elevatiehoek) van de schotel voor Nederland instelt op 29°. Aan de achterzijde van de schotel kun je deze hoek instellen. Op het kompas van Canal Digitaal lees je de waarden voor andere plekken in Europa af.

4. De DUO LNB uitrichten

Ga voor de schotel staan en draai de DUO LNB een klein beetje naar links tot in een hoek van 11°. Ga je de schotel in het buitenland installeren? Raadpleeg de handleiding die je bij de schotelset hebt ontvangen voor de exacte hoek voor de plek waar jij je bevindt.

5. De interactieve HD-ontvanger aansluiten op DUO LNB

Beide zijden van de coaxkabel moeten zijn voorzien van een F-connector. Dit is een schroefdopje waarmee je de coaxkabel aan de DUO LNB verbindt. Sluit het andere uiteinde van de coaxkabel binnen aan op je HD-ontvanger (die plaats je naast je tv-toestel) door de F-connector goed vast te draaien op de LNB-ingang aan de achterzijde van de ontvanger.

6. De interactieve HD-ontvanger aansluiten op de tv

Sluit de HD-ontvanger aan op je tv-toestel door middel van een HDMI-kabel. Is je tv-toestel niet geschikt voor het plaatsen van een HDMI-kabel? Gebruik dan de analoge uitgangen op de ontvanger en schaf een verloopstekker voor scart aan bij een elektronicazaak.

7. Bijna klaar: de schotel uitrichten

Tijd om je handige vriend of vriendin erbij te roepen. Zet de ontvanger en de tv aan, en laat jouw vriend of vriendin via het gebruikersmenu de signaalsterkte controleren. Maar eerst moet jij de schotel zachtjes bewegen. Laat je vriend of vriendin aangeven of het signaal sterker of zwakker wordt. Ga net zolang door totdat je bijna 100% signaalsterkte binnenhaalt. Neem rustig de tijd om de signaalsterkte te optimaliseren, dit kan soms millimeterwerk zijn. bij onvoldoende signaal vertoont de ontvanger geen beeld of valt het beeld snel uit. Als dat zo is, doorloop dan het installatieproces opnieuw vanaf stap 4. Schroef de schotel vast als de signaalsterkte en -kwaliteit op z’n hoogst is.

Geen beeld, wat nu?

Heb je geen beeld op NPO 1 HD en op CNN International (kanaal 80) en krijg je op een of beide zenders de melding ‘geen signaal’, dan is de schotel of de LNB nog niet goed uitgericht. Doorloop het installatieproces opnieuw vanaf stap 4. Als je dan nog steeds geen beeld krijgt maar wel voldoende signaal ontvangt via de satellieten ASTRA 3 en ASTRA 1, heractiveer dan je smartcard: zet je satellietontvanger op NPO 1 HD en wissel niet van zender. Wacht tot de zender zichtbaar wordt. Dit kan tot maximaal 60 minuten duren. Wordt de zender niet zichtbaar, doorloop dan de stappen opnieuw vanaf stap 4.