Alle manieren van tv-kijken

Tv-kijken doen we met z’n allen al jaren. Dat verandert niet, maar de techniek staat niet stil. Was er vroeger maar een handjevol manieren om televisie te kijken; vandaag de dag kun je op 5 verschillende manieren van je favoriete programma’s genieten. Op deze pagina leggen we ze alle 5 uit.

SEO image attr here

Tv-kijken via de satelliet

Televisiekijken via de satelliet biedt een hoge beeldkwaliteit en een groot aanbod. Het signaal (in vaktermen het DVB-S signaal) wordt via de satellieten ASTRA 1 en ASTRA 3-uitgezonden en kan opgevangen worden met een schotel. De schotel moet verbonden worden met een HD ontvanger of HD recorder die vervolgens weer aangesloten moet worden op de televisie. Aanbieders van satelliet televisie zijn Canal Digitaal en Joyne.

De schotel is eenvoudig te installeren en moet worden verbonden met een HD-ontvanger of HD-recorder. Je kunt kiezen uit vrij-te-ontvangen zenders (de ‘free-to-air’-zenders)en een door jou uitgekozen zenderpakket uit het aanbod van Canal Digitaal. Het pakket kun je op zijn beurt weer met een paar premiumzenders uitbreiden.

Voordelen van tv-kijken via de satelliet zijn het grote zenderaanbod, de hoge beeldkwaliteit en dat je overal in Europa naar Nederlandse televisie kan kijken. Voor dit laatste worden zelfs zogenaamde recreatiesets aangeboden. Ook is het mogelijk om een los abonnement voor tv af te sluiten. Nadeel van tv-kijken via de satelliet is dat het niet interactief is. Om wel te kunnen genieten van interactieve opties als TV Gemist is het nodig om of de HD-ontvanger of recorder aan te sluiten op internet. Op die manier kun je dus wel gebruik maken van interactieve functies zoals TV Gemist en Begin Gemist.

Tv-kijken via internet (ADSL)

Bij tv-kijken via internet (in vaktermen IPTV) wordt het tv-signaal verspreidt via het ADSL netwerk van KPN. Ook bij tv-kijken via internet is een HD-ontvanger of recorder nodig die aangesloten moet zijn op het internetmodem. Aanbieders van tv-kijken via internet zijn onder andere KPN (inclusief Telfort en XS4ALL), Online.nl, Tele2 en T-Mobile.

Een groot voordeel van tv-kijken via internet is dat het interactief is. Dat betekent dat je programma’s kunt pauzeren, doorspoelen of opnemen. Bovendien kun je films en series on-demand kijken. Dat wil zeggen dat je een film of serie uit het aanbod kunt starten wanneer jij dat wilt. Je bent dus niet meer gebonden aan zendtijden.

Nadelen van tv-kijken via internet is de afhankelijkheid met de snelheid en kwaliteit van de internetverbinding. Tv-kijken via internet is mogelijk vanaf een internetsnelheid van 8Mbps of meer. Maar die snelheid is eigenlijk al te weinig voor het HDTV of het aansluiten van een tweede ontvanger, voor bijvoorbeeld de televisie in de slaapkamer. Ook is het zo dat wanneer er televisie wordt gekeken de internetsnelheid omlaag kan gaan omdat televisie en internet gebruik maken van dezelfde capaciteit van de internetverbinding. Daarnaast is tv via internet niet los verkrijgbaar, maar alleen in combinatie met een internetverbinding.

SEO image attr here
SEO image attr here

Tv-kijken via glasvezel

Als je in een gebied woont waar glasvezel beschikbaar is, kun je ook tv-kijken via glasvezel. Dit wordt ook wel FttH (Fiber to the Home) genoemd. In de meeste gevallen is dat via internet. In essentie is tv-kijken via glasvezel dus hetzelfde als via internet. Het voordeel is dat de glasvezelverbinding sneller en stabieler is. Daardoor is tv-kijken via glasvezel minder storingsgevoelig.

Door de snellere internetverbinding via glasvezel zijn de nadelen van televisie via internet weggenomen. TV via glasvezel is slechts beperkt beschikbaar omdat glasvezel niet overal is aangelegd. Nadeel van tv-kijken via glasvezel zijn de relatief hoge maandelijkse kosten: voor internet en televisie via glasvezel wordt vaak een hogere prijs gevraagd. Net als bij televisie via internet is televisie via glasvezel niet los verkrijgbaar, maar alleen in combinatie met een internetverbinding.

Tv-kijken via de kabel

De naam zegt het al: bij tv-kijken via de kabel wordt het tv-signaal (in vaktermen het DVB-C signaal) via het kabelnetwerk verspreidt. Het televisiesignaal is via de kabel analoog of digitaal te ontvangen. Om analoge televisie te kijken is het voldoende om de televisie met het kabelnetwerk te verbinden; voor digitale televisie is een is een HD-ontvanger of -recorder nodig. Aanbieders van tv-kijken via de kabel zijn onder andere Ziggo, Delta en Caiway.

Voordelen van analoog tv-kijken via de kabel is dat op alle televisies in huis TV gekeken kan worden zonder extra te betalen. Nadelen van analoog tv-kijken via de kabel is de lage beeldkwaliteit, het beperkte aanbod aan zenders en de afwezigheid van interactiviteit.

Voordelen van digitaal tv-kijken via de kabel is dat televisie – net als bij televisie via internet en glasvezel – interactief is. Ook is het mogelijk om een los tv-abonnement af te sluiten. Een los tv-abonnement voor digitaal tv-kijken via de kabel is wel relatief duur.

SEO image attr here
SEO image attr here

Over-the-top kijken

Over-the-top (vaak afgekort tot OTT) tv-kijken is een vrij nieuwe vorm van tv-kijken. OTT-televisie is ook tv via internet, alleen zonder dat je een internet-abonnement afneemt bij dezelfde aanbieder. De kijkers worden ook wel cord-cutters genoemd: er is geen kabel meer nodig om tv te kijken.

Er zijn eigenlijk twee typen OTT-televisie: OTT-televisie in de traditionele vorm van televisie, namelijk met zenders die televisieprogramma’s uitzenden en OTT-televisie die video-on-demand (VOD) aanbiedt. Voorbeelden van de tweede vorm zijn Netflix en Videoland. Aanbieders van de OTT-televisie in de meer traditionele vorm zijn Play van KPN, Knippr en NLZIET. OTT-televisie wordt het meest via tablet, laptop en smartphone bekeken. Maar het is ook mogelijk met tussenkomst van randapparatuur, zoals Apple TV of een Google Chromecast, om OTT-televisie op het grote televisiescherm te bekijken.

Voordelen van OTT is het grote aanbod van films, series en documentaires, die vaak ook exclusief bij bepaalde aanbieders te zien zijn. Nadeel is dat reguliere tv-programma’s niet te zien zijn. Voor OTT tv-kijken in de meer traditionele vorm zijn de voor- en nadelen precies omgedraaid. Voor beiden geldt dat abonnementen relatief goedkoop zijn.

OTT-video kijken kan via een Smart TV, maar ook via apps op je telefoon en tablet of slimme randapparatuur zoals de Apple TV en Chromecast.