Je schotel (opnieuw) uitrichten

Richt je je schotel (opnieuw) uit op je vakantielokatie? Dan zijn er enkele punten om rekening mee te houden. Raadpleeg onderstaande stappenplan voor meer informatie.

Maak je gebruik van een automatisch uitrichtende schotelantenne? Dan vind je hier meer informatie.

Stap 1: Een plek voor je schotel vinden

Voordat je begint met het afstellen van je schotel, moet je een goede locatie voor ‘m vinden. Kies daarom voor een (deels) open campingplek, want het is belangrijk dat de schotel ‘vrij zicht’ heeft op het zuiden. Dit betekent dat er geen objecten (zoals takken van een boom) mogen staan tussen de schotel en plek in de hemel waar de satellieten zich bevinden.

Tip: De zon staat tussen 12.00 en 13.00 uur ongeveer op het zuiden. Je kan natuurlijk ook het bijgeleverde kompas gebruiken. Mocht je dat niet meer hebben, dan kan je bij je plaatselijke dealer een nieuw exemplaar aanschaffen.


Stap 2: Kantelhoek instellen

De kantelhoek is de hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Of anders gezegd: in welke hoek de schotel omhoog ‘kijkt’. De kantelhoek van de schotel is afhankelijk van waar je je in Europa bevindt, en kun je instellen met de gradenboog op de achterzijde van de schotel. In onderstaande tabel vind je de juiste hoek.

Tip Een uitgebreider overzicht van deze afstelling vind je hier.


Stap 3: LNB instellen

De LNB (ontvangstkop) aan de schotel hoort niet recht te staan, maar schuin. Gebruik de onderstaande mal en zet die op de witte bovenkant van de LNB. Draai de LNB zo totdat het lijntje van jouw locatie horizontaal staat.


Stap 4: de schotel draaien

Richt de schotel eerst pal op het zuiden en ga achter je schotel staan. Draai hem langzaam naar links (richting het oosten) en stop wanneer de signaalsterkte en kwaliteit 100% is. De signaalsterkte en -kwaliteit van het binnenkomende satellietsignaal kan je zien in het gebruikersmenu van je ontvanger.

Heb je een kompas bij de hand? Het zuiden vind je op 180 graden. De ASTRA 3-satelliet bevindt zich dan op (180 – 23,5 =) 156,5 graden. Met kleine aanpassingen in de horizontale stand van de schotel kan je de ontvangst vervolgens optimaliseren. Stel de uitrichting van de schotel en LNB zo bij dat je de maximale signaalsterkte hebt.


Stap 5: zenderlijst inladen

In het gebruikersmenu van de ontvanger laad je snel de laatste zenderlijst in. Zo zorg je ervoor dat de zenderlijst weer helemaal up-to-date is.

Voor de meest gangbare ontvangers kun je hier vinden hoe je de zenderlijst inlaadt.


Stap 6: smartcard heractiveren

Als je Op Vakantie-pakket een tijd niet gebruikt is, dan zijn de rechten van je zenderpakket verlopen. Je kan je smartcard als volgt weer heractiveren:

 • Heb je een losse smartcard, plaats deze dan in je ontvanger
 • Zet je ontvanger aan op NPO 1 HD en wissel niet van zender
 • Binnen een uur ontvangt de smartcard automatisch de juiste rechten

Wat vind je van deze pagina?

Bedankt voor je feedback.

Goed! 😃
Kan beter 😐

Heb je nog vragen? Bekijk dan een van onze andere veelgestelde vragen, of neem contact op met de klantenservice.

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot