Het kompas: dé tool waarmee je de juiste satellieten vindt
Terug naar de blog

Het Canal Digitaal-kompas: dé goedkope tool waarmee je snel de juiste satellieten vindt

19-5-2017 Kijktips

Na een lange reisdag arriveer je moe, maar voldaan op je vakantiebestemming. Eerst nog even de caravan goed neerzetten en vervolgens de schotel uitrichten. Want dan kun je ‘s avonds lekker ontspannen tv kijken. Heerlijk, toch? Voordat je de schotel kunt uitrichten, moet je alleen wél weten waar aan de hemel de ASTRA 1 en 3-satellieten staan waarmee je via Canal Digitaal satelliet-tv kijkt. Het betaalbare kompas van Canal Digitaal is daarvoor dé perfecte tool!

Dit kun je met het Canal Digitaal-kompas

Met dit kompas bepaal je in no-time de positie van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten. Dit zijn de satellieten waarmee je via je schotel bij Canal Digitaal satelliet-tv kijkt. De ASTRA 1-satelliet staat aan de hemel op 19,2 graden oost. De andere ASTRA-satelliet, nummer drie, vind je op 23,5 graden oost. Het signaal van deze satellieten ontvang je alleen als jouw schotel in die richting staat.

Hoe krijg ik het kompas?

Bij Canal Digitaal leveren we ons kompas standaard mee met onze schotelsets. Heb je het Canal Digitaal-kompas niet?

Zo vind je met behulp van het Canal Digitaal-kompas de ASTRA-satellieten

Het kompas helpt je om supersnel de positie van de twee ASTRA-satellieten te vinden. Voordat je begint, is het goed om te weten dat ijzeren voorwerpen en mobiele telefoons de richting van het kompas mogelijk beïnvloeden. Hou deze dus uit de buurt van het Canal Digitaal-kompas, anders blijf je zoeken… ;-)  Is je omgeving ‘ijzervrij’? Tijd om te beginnen!

1.     Zorg dat het kompas waterpas staat

Het kompas is verwerkt in een vierkanten kaart. Zorg ervoor dat je deze vlak houdt. Alleen zo vind je straks de twee Canal Digitaal-satellieten. Het kompas werkt namelijk alleen optimaal als ‘ie waterpas staat.

2.     Vind het zuiden

Telefoons weg? Check. Canal Digitaal-kompas waterpas? Check! Tijd voor de tweede stap: het exact lokaliseren van het zuiden. Je kunt dit weliswaar op gevoel inschatten, maar om straks een optimaal ontvangstsignaal te hebben, is het belangrijk dat je het zuiden nauwkeurig lokaliseert. Dit doe je door, op het kompas, de ‘Z’ precies in het blauwe cirkeltje te plaatsen.

3.     De ASTRA-satellieten lokaliseren

Om het kompas zit een cirkel. Nadat je met het kompas het zuiden hebt gevonden, weet je ook precies waar het oosten, noorden en westen zijn. In de cirkel om het kompas is één vlak rood. Dat is de richting waar de satellieten staan. Vanuit het zuiden is dit iets richting het oosten.

4.     Schotel richten

Klasse! Je weet nu op welke positie aan de hemel de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten staan. Richt jouw schotel nu deze richting op. Deze kijkt dan de goede kant op en daarmee heeft het Canal Digitaal-kompas zijn werk goed gedaan.

En dan? Schotel uitrichten!

Vervolgens is het tijd voor de volgende stap: je schotel uitrichten. Dit is het ‘finetunen’ van de verticale en horizontale positie van de schotel. Ook moet je zorgen dat de LNB, de ontvangstkop die op de schotel staat gericht, in de juiste hoek staat. Met deze checklist is dat zo gebeurd! Richt je jouw schotel voor de eerste keer uit? Hier lees je hoe een schotel uitrichten van begin tot eind gaat.