Goed voorbereid op vakantie? Volg deze stappen.
Terug naar de blog

Goed voorbereid op vakantie. Volg het stappenplan.

12-10-2023 Durf te vragen

Wanneer je naar je vakantiehuis vertrekt of met de camper of caravan op pad gaat is het fijn om vanaf je vakantiebestemming naar je favoriete Nederlandse tv-programma’s te kijken. Hiervoor heb je een schotelantenne nodig die je moet uitrichten. Maar wat voor schotel heb je nodig? En hoe werkt het uitrichten van een schotel? We helpen je graag op weg. Zo kijk je in no-time naar je favoriete programma's. In Nederland én daarbuiten.


Hoe groot moet mijn schotel zijn?

Dankzij de satelliet trekken wij ons niets aan van landsgrenzen. Dus kijk je in een groot deel van Europa naar je favoriete programma’s. In sommige gebieden kan het zendersignaal wat minder sterk zijn. Dan heb je een grotere schotel nodig. Canal Digitaal levert standaard een schotel met een diameter van 60 cm. Heb je een grotere schotel nodig of twijfel je? Bestel dan alleen een ontvanger of CI-module. Je lokale dealer helpt je graag bij de juiste keuze.

Let op!
We zijn in 2024 overgestapt van de Astra 3B naar een nieuwe satelliet de Astra 3C. Deze heeft een gewijzigd dekkingsgebied (footprint) en 2 'beams'.
De Astra 3C zendt twee signalen (beams) uit: een voor West-Europa (west beam) en een voor Oost-Europa (oost beam). Meer informatie en veelgestelde vragen.

Footprint  |  Dekkingsgebied Astra 3C

West beam

footprint Astra 3c 

Oost beam

footprint Astra 3c

Je schotel uitrichten, waarom is dat nodig?

Zit je op je campingstoeltje klaar voor de belangrijke voetbalwedstrijd of je lievelingsserie? Dan moet je er wel voor zorgen dat je schotel goed is uitgericht. Je schotel uitrichten is het afstellen van de schotel waarmee je het televisiesignaal ontvangt.


Stap 1: Zorg ervoor dat je schotel vrij zicht heeft

Voordat je begint met het afstellen van je schotel, moet je er een goede locatie voor vinden. Kies daarom voor een (deels) open campingplek, want het is belangrijk dat de schotel ‘vrij zicht’ heeft op het zuiden. Dit betekent dat er geen objecten (zoals takken van een boom) mogen staan tussen de schotel en de plek in de hemel waar de satellieten zich bevinden.

schotel uitrichten

Tip: De zon staat tussen 12:00 en 13:00 uur ongeveer op het zuiden. Je kan natuurlijk ook het bijgeleverde kompas gebruiken. Mocht je dat niet meer hebben, dan kan je bij je plaatselijke dealer een nieuw exemplaar aanschaffen of de functie kompas op je smartphone gebruiken.


Stap 2: Zet je schotel waterpas

Het is belangrijk dat de schotel waterpas staat of hangt. Dit maakt het uitrichten straks makkelijk. Dit werkt namelijk met graden, en deze kloppen niet als je schotel scheef staat of hangt. Voor het rechtzetten kun je gewoon een waterpas uit je gereedschapskist gebruiken. Niet bij de hand? Gebruik dan een waterpas'app' op je smartphone: bijvoorbeeld 'Meten' op je iPhone of 'Waterpas' op je android toestel.


Stap 3: Kantelhoek instellen

De kantelhoek is de hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Of anders gezegd: in welke hoek de schotel omhoog ‘kijkt’. De kantelhoek van de schotel is afhankelijk van waar je je in Europa bevindt. Je stelt dit in met de gradenboog op de achterzijde van de schotel. In onderstaande tabel vind je de juiste hoek. Verticale kantelhoek CanalDigitaal

Dishpointer

Een overzicht van de elevatie die je grofweg moet gebruiken op de locatie vind je hier. Een ander handig hulpmiddel voor het bepalen van de "elevatie" van je schotel is dishpointer op dishpointer.com.

  • Vul bij "Your location" de plaats in waar je je schotel gaat uitrichten.
  • Selecteer je satelliet: 23.5E ASTRA 3 - De instellingen voor de Astra 3C zijn gelijk aan de Astra 3B
  • Klik op "Search!"
  • De elevatie wordt weergegeven op de kaart, bij "Elevation".
  • Pas de verticale afstelling van de schotel aan, zodat de gradenboog op de achterzijde van de schotel hetzelfde aantal graden aangeeft.

Stap 4: LNB afstellen

De LNB (ontvangstkop) aan de schotel hoort niet recht te staan, maar schuin. Hóe schuin precies hangt af van waar je je in Europa bevindt. Hoe preciezer je dit doet, hoe beter het signaal zal zijn dat je ontvangt. Gebruik de meegeleverde mal en zet die op de witte bovenkant van de LNB. Draai de LNB zo totdat het lijntje van je locatie horizontaal staat.


Stap 5: De schotel draaien

Als je klaar bent met de bovenstaande stappen, kan je de schotel zelf gaan uitrichten. Zet alles klaar zodat je nauwkeurig kan richten.

  • Zet de ontvanger en televisie aan.
  • Sluit de kabel van de schotel aan op je ontvanger. Is de kabel (veel) te lang? Laat hem dan niet opgerold, maar rol hem uit. Zo voorkom je storing.

Zoek in het (installatie-)menu van je ontvanger de signaalsterkte of signaalsterkte meten op. Waar je dit vindt, verschilt per ontvanger. Deze informatie heb je nodig bij het uitrichten van je schotel. 

  • Zorg dat je, wanneer je aan de schotel draait, de televisie met de signaalsterkte kan zien (of vraag iemand om dit in de gaten te houden).
  • Bepaal het zuiden met behulp van een kompas of een app op je telefoon (180 graden).

Richt de schotel eerst pal op het zuiden. Draai hem langzaam naar links (gezien van achter de schotel), richting het oosten. Wanneer je de satelliet ASTRA 3 tegenkomt, zal de signaalsterkte omhoog springen. Draai de schotel nu voorzichtig zó, dat het signaal het hoogst is. Je hebt meestal 80% - 90% sterkte nodig om beeld te krijgen.

Tip: Meet eerst de signaalsterkte van ASTRA 3 (23,5) en optimaliseer de uitrichting op deze satelliet. Controleer vervolgens de binnenkomende signaalsterkte via ASTRA 1 (19,2).
Krijg je de signaalsterkte niet hoog genoeg? Ga dan alles even opnieuw na.

  • Check of er geen bomen in de weg staan
  • Check of de ondegrond (relatief) vlak is
  • Zitten alle kabels goed?

Stap 6: Zenderlijst inladen

In het gebruikersmenu van de ontvanger laad je snel de laatste zenderlijst in. Zo zorg je ervoor dat de zenderlijst weer helemaal up-to-date is. Het inladen van de zenderlijst kan enkele minuten duren.


Stap 7: Smartcard heractiveren

Als je je 'Op Vakantie'-pakket een tijd niet hebt gebruikt, zijn de rechten van je zenderpakket verlopen. Je kunt je smartcard als volgt weer heractiveren:

Is je schotel uitgericht, en heb je signaal van de satellieten? Dan wordt je smartcard automatisch geheractiveerd. (Heb je een losse smartcard, plaats deze dan in je ontvanger.)
Zet je ontvanger op NPO1 HD en wacht totdat je beeld hebt. Wissel niet van zender.

  • Binnen een uur ontvangt de smartcard automatisch de juiste rechten.

Heb je na een uur nog geen beeld?
Controleer bij het gebruik van een losse smartcard dan of hij op de juiste manier in de ontvanger zit. Hoe dat precies moet is afhankelijk van het type ontvanger dat je gebruikt:

  • M7 ontvangers: plaats de smartcard met de chip naar onder, en als eerste in de ontvanger.
  • Andere ontvangers: bekijk de handleiding van de ontvanger.

Weet je zeker dat je smartcard er op de juiste manier in zit? Heractiveer de smartcard dan handmatig via onze website.


Foutmelding: gecodeerd signaal of geen rechten?

Op onze klantenservice-pagina lees je hoe je dit oplost


Tv-kijken op vakantie?

Heb je nog geen tv-pakket op vakantie, maar wil je dit wel? Ontdek welk Canal Digitaal Op Vakantie -pakket bij jou past. Ook kan je bij Canal Digitaal losse apparatuur bestellen voor je camper, caravan of vakantiewoning.