Glasvezel of kabel? De voordelen en jouw mogelijkheden
Terug naar de blog

Glasvezel of kabel?

19-5-2022 Op de hoogte

Ben je op zoek naar een snelle internetverbinding waarmee je zonder te haperen kan internetten, gamen of streamen? Dan kan de keuze tussen glasvezel of kabel best lastig zijn. Wat is eigenlijk het verschil? Lees hier alles over glasvezelinternet en wat jouw mogelijkheden zijn met bijvoorbeeld tv kijken via glasvezel.

Wat is glasvezel?

Glasvezelinternet gaat via een flinterdun draad van glas, waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Hierdoor verplaatst data zich met de snelheid van het licht. Je verstuurt én ontvangt met glasvezel dus razendsnel digitale signalen op een betrouwbare manier. Glasvezel is het internet van de toekomst. Dankzij deze stabiele internetverbinding geniet jij van razendsnel internet en ben je voorbereid op de technologische ontwikkelingen van vandaag én morgen.

Met glasvezel hoef jij je nooit meer zorgen te maken om een haperende verbinding. Glasvezelinternet is namelijk zó snel en krachtig dat het geschikt is voor intensief gebruik. Zelfs wanneer meerdere mensen de internetverbinding gebruiken en de rest van de buurt ook online is, dan doet jouw verbinding het op en top. Hoe dit kan? Je hebt een directe verbinding naar de wijkcentrale die je niet deelt met anderen. Ideaal om zorgeloos te surfen, gamen of streamen.

Glasvezel vs kabel

Naast glasvezel is er ook nog het welbekende kabelinternet. Het grootste verschil tussen deze twee internettypen is de upload- en downloadsnelheid. Bij kabelinternet is de snelheid van uploaden vaak maar 10% van de downloadsnelheid, terwijl bij glasvezel beide snelheden gelijk zijn. Ook hebben veel gebieden met kabelinternet maar één internetaanbieder. Je kunt dan alleen bij deze provider je abonnement afsluiten.

Bij glasvezel zijn dit meerdere providers en kun je kiezen bij welke van deze providers jij een internetabonnement afsluit. Wil je er ook televisie bij? Canal Digitaal levert ook televisie via glasvezelinternet. Er zijn meerdere internetproviders waarbij je een Canal Digitaal abonnement af kunt sluiten. Je ontvangt dan razendsnel glasvezelinternet van deze internetprovider én het leukste tv-aanbod van Canal Digitaal. Ontdek via de postcodecheck het aanbod in jouw regio.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Glasvezelinternet brengt veel voordelen met zich mee. Benieuwd welke dit zijn? Wij zetten alle voordelen van glasvezel op een rijtje:

  • Razendsnel en superstabiel internet door het hele huis: jij hebt nooit meer last van een haperende verbinding
  • Even snel uploaden als downloaden
  • Kies zelf je provider: jij bepaalt zelf welk abonnement bij jou past

Kan ik al gebruikmaken van glasvezel?

Op steeds meer plekken in Nederland ligt glasvezel of wordt het uitgerold. Benieuwd of er bij jou in de wijk al glasvezel beschikbaar is? Doe dan onze postcodecheck en ontdek wat er op jouw adres mogelijk is.

Ben ik verplicht tot glasvezelinternet en wat zijn de kosten voor de aanleg?

Op steeds meer plekken wordt glasvezelinternet aangelegd. Je bent nooit verplicht om glasvezel te nemen, maar het is handig om direct bij de vraagbundeling in jouw wijk mee te gaan. Vaak betaal je dan helemaal geen aanlegkosten!

Neem je geen glasvezel, maar wil je het later hebben? Dan kan de aanleg wel geld kosten. De kosten hangen af van waar je woont en de partij die het glasvezelnetwerk aanlegt.

Hoe kan ik via glasvezelinternet tv kijken?

Met glasvezelinternet kan je overal in huis genieten van je favoriete tv-programma’s. Hoe je dit doet? Met tv via internet van Canal Digitaal. Wij bundelen onze krachten samen met die van verschillende internetproviders. Ontvang toptelevisie van Canal Digitaal en razendsnel glasvezelinternet via een van onze partners. Je geniet niet alleen van alle voordelen van tv-kijken via glasvezel, maar ook van razendsnel glasvezelinternet en/of bellen. De voordelen van tv kijken via glasvezel zijn:

  • Meer dan 80 zenders in het basispakket
  • Standaard ESPN, ESPN2, ESPN3 en ESPN4
  • Superscherp HD-beeld
  • Terugkijken wanneer je maar wilt
  • Kijk op je tv, smartphone, tablet én laptop

Glasvezelverbinding gebruiken voor meerdere tv’s
Heb jij een televisie in de slaapkamer en in de woonkamer? Of kijkt je zoon of dochter altijd op de zolder naar films of series? Met tv via internet kan iedereen in huis genieten van zijn lievelingsprogramma’s. Dankzij een snelle en stabiele glasvezelverbinding kun jij in elke kamer televisie ontvangen, mits je televisies aangesloten zijn op het netwerk. Je betaalt hier extra voor tijdens het afsluiten van je abonnement.

Werkt interactieve tv ook met glasvezel?
Je kan ook interactieve tv kijken via glasvezelinternet. Sterker nog: met de CANAL+ app heb je geen gedoe met kabels of kastjes. Neem gemakkelijk een wedstrijd op, spoel een programma terug of kijk een serie vanaf het begin. Of kijk via de CANAL+ app al je favoriete zenders onderweg. Dankzij onze interactieve diensten bepaal jij zelf wanneer je tv kijkt. Wil jij ook tv kijken via glasvezel? Bekijk hier ons glasvezel tv-aanbod!