Schotel afstellen: in welk land heb je welke elevatie?
Terug naar de blog

Graden en satelliet-tv: in welk land heb je welke verticale kantelhoek?

27-4-2022 Op de hoogte

De verticale kantelhoek van de schotel van je satelliet-tv kan per geografische locatie verschillen. Deze moet je dus opnieuw instellen als je bijvoorbeeld verhuist. Maar hoe kan dat eigenlijk? Wij zochten het voor je uit. Ook hebben we een handig overzicht van wat per geografische locatie de juiste elevatiehoek is. Ideaal voor als je deze zomer je Canal Digitaal recreatieset mee op vakantie neemt!

Schotel uitrichten in het kort

Als je de schotel van je satelliet-tv verplaatst of na een tijdje opnieuw weer gaat gebruiken, moet ‘ie opnieuw worden uitgericht. Alleen goed afgesteld kan hij het signaal van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten opvangen. Dit signaal heb je nodig om satelliet-tv te kunnen kijken. De schotel moet waterpas staan, vrij zicht hebben, de juiste horizontale kantelhoek én de juiste verticale kantelhoek hebben. Daarnaast moet de LNB, de ontvangstkop die op de schotel staat gericht, in de juiste hoek staan.

Wat is dat eigenlijk, een verticale kantelhoek?

De verticale kantelhoek, deze term kwam zojuist al even voorbij. Dit is de elevatiehoek waarin de schotel omhoog naar de hemel ‘kijkt’. De juiste hoek om het signaal van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten op te vangen verschilt per regio.

Waarom verschilt de verticale kantelhoek per geografische locatie?

Deze elevatiehoek verschilt per regio omdat de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten ten opzichte van de Aarde op een vaste positie aan de hemel staan. Thuis hoef je de verticale kantelhoek in principe nooit aan te passen. Dit komt omdat je positie ten opzichte van de satellieten niet verandert. Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje? Dan verandert je positie ten opzichte van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten wél. Je zit dan namelijk ‘lager’ (zuidelijker) dan in Nederland.

De schotel moet dan meer omhoogkijken dan thuis om het signaal van de satellieten op te vangen. Pak je de kamper richting Scandinavië, dan geldt het omgekeerde. Je zit dan ‘hoger’, dus noordelijker, dan in Nederland. De schotel hoeft hierdoor niet zo ver omhoog te kijken. De kantelhoek is dan minder dan thuis. Ook als je verhuist verandert de juiste verticale kantelhoek misschien. Het is ook dan sowieso nodig om de schotel opnieuw uit te richten. Je moet de set dan namelijk opnieuw opstellen.

Verticale kantelhoek: niet alleen anders als je naar het noorden of zuiden gaat

De verticale kantelhoek kan ook anders zijn als je op vakantie naar het westen of oosten gaat, bijvoorbeeld naar Engeland of Duitsland. Ten opzichte van de landkaart van Europa lopen de lijnen voor de juiste kantelhoek namelijk schuin omhoog. Tijd voor een voorbeeldje: Berlijn. De Duitse hoofdstad ligt qua hoogte iets boven Amsterdam. Toch is de verticale kantelhoek hier met 30 graden wél een graad hoger.

Nog een voorbeeld? Hebben we. Het Zuid-Franse Bordeaux en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben dezelfde verticale kantelhoek van 33 graden, terwijl Bordeaux toch écht een stuk zuidelijker ligt.

Handig lijstje voor vakantie: juiste verticale kantelhoek per geografische locatie

We snappen dat je op vakantie geen zin hebt om zelf de juiste elevatiehoekte achterhalen. Daarom hebben we een overzichtje voor je gemaakt voor de juiste verticale kantelhoek per geografische locatie. Verticale kantelhoek CanalDigitaal