Supersnel je schotel opnieuw uitrichten voor satelliet-tv
Terug naar de blog

Supersnel je schotel opnieuw uitrichten voor satelliet-tv

4-11-2021 Durf te vragen

’t Zal je maar nét gebeuren: zit je lekker op de bank tv te kijken, zie je opeens blokjes in het beeld van je satelliet-tv. Oh, oh… Kan gebeuren natuurlijk, bijvoorbeeld omdat na een zware storm de schotel iets is verschoven. In dat geval moet je de schotel opnieuw uitrichten. Dat klinkt misschien lastig, maar met deze checklist is dat zo gebeurd. Let’s go! Als je last hebt van blokjesvorming tijdens het tv kijken, zijn er drie dingen die je aan de schotel van je satelliet-tv moet checken:

  1. De verticale kantelhoek van de schotel
  2. De focus op de LNB bijstellen
  3. De horizontale positie bijstellen

Check 1: Verticale kantelhoek van de schotel controleren

Allereerst check je of de verticale kantelhoek van de schotel nog klopt. Dit is het aantal graden waarin de schotel omhoog staat gericht. Je controleert de verticale kantelhoek aan de achterkant van de schotel.

Bij de schotels van Canal Digitaal staan aan de achterkant de graden hiervoor in het framework gegraveerd. De juiste kantelhoek voor Nederland is 29 graden.

Check 2: Focus op de LNB bijstellen

Daarna stel je de positie van de LNB opnieuw in. De LNB is de ontvangstkop die op de schotel staat gericht. Je LNB staat, als het goed is, ingespannen op het pootje van de LNB dat gemarkeerd is met ’23,5’.

Goed om te weten: de LNB hoort schuin te staan. Hoe schuin? 12 graden linksom gedraaid, als je recht voor de schotel staat.

Tip: print pagina 4 van onze instructie voor je schotel uitrichten uit. Knip de mal uit de pagina en plak ze op de LNB. Als de lijn die je voor jouw locatie moet gebruiken op de mal waterpas is, staat de LNB goed uitgericht.

Check 3: Horizontale positie bijstellen

Zijn er na het bijstellen van de LNB nog altijd blokjes in beeld? Geen paniek! Het kan ook aan de horizontale positie van je schotel liggen. In Nederland moet je de schotel ‘mikken’ op 23,5 graden oost. Op die positie in de hemel bevindt zich namelijk de ASTRA 3-satelliet waarmee je Nederlandse zenders in HD-kwaliteit in huis haalt. Hiervoor is het Canal Digitaal-kompas ideaal.

Check eerst via de ontvanger van je televisie of het ontvangen signaal van de ASTRA 3-satelliet voldoende is. Daarna kun je ook het signaal van de ASTRA 1-satelliet controleren. Meestal is dit signaal goed als het signaal van de ASTRA 3 ook goed is. Zo niet? Dan is een minimale aanpassing aan de horizontale positie vaak genoeg.

Final check? Beeldkwaliteit checken!

Daarna ben je klaar met de schotel opnieuw uitrichten. Is het signaal van je satelliet-tv daarna nog altijd niet optimaal? Dan is er tijdens het heruitrichten misschien wat misgegaan. Probeer in dat geval de signaalsterkte te maximaliseren. Dit doe je door piepkleine aanpassingen te doen aan de horizontale positie van de schotel en aan de schuinstand van de LNB.

De blokjesvorming tijdens het tv kijken moet nu zijn verdwenen. Naast deze checklist om je schotel opnieuw uit te richten, hebben we ook een uitgebreidere uitleg voor het uitrichten van je schotel. Die tips zijn óók zeker de moeite waard om door te nemen!