Checklist: eenvoudig je schotel uitrichten
Terug naar de blog

Checklist: eenvoudig je schotel uitrichten

4-11-2021 Durf te vragen

Ga je voor het eerst tv kijken via de satelliet? Een mooi vooruitzicht, want dan ben je zeker van een haarscherpe beeldkwaliteit en goede ontvangst. Je moet dan alleen nog wel de schotel uitrichten om ontvangst te hebben. Met deze checklist doe je dit zelf makkelijk en snel. Aan de slag!

Check 1: Zorg voor vrij zicht voor de schotel

Het uitrichten van je schotel begint met het vinden van een plek waar je ‘m wil plaatsen. Dit kan op of om je huis zijn. Belangrijk is dat de schotel vrij zicht heeft op het oosten en zuiden. Op die positie aan de hemel staan namelijk de satellieten waarmee je satelliet-tv verbinding gaat maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kompas. Zo weet je zeker dat de schotel de juiste kant op staat!

Check 2: Zet de schotel waterpas

Nadat je de schotel hebt bevestigd, is het belangrijk dat je ‘m waterpas plaatst. Waarom? Dit maakt het uitrichten van de schotel straks makkelijker. Dit werkt namelijk met graden en deze kloppen niet meer als je schotel scheef staat. Voor het recht zetten van de schotel kun je gewoon de waterpas uit je gereedschapskist gebruiken of een app op je smartphone ('Meten' op je iPhone of 'Waterpas' op je android toestel).

Check 3: Verticale kantelhoek instellen

Nu het grove installatiewerk erop zit, is het tijd voor het fijnere maatwerk. Allereerst zet je de schotel in de juiste verticale hoek. Dit is de hoek waarin de schotel ‘naar boven’ kijkt. Aan de achterkant van een Canal Digitaal-schotel zitten in het framework de graden voor de verticale kantelhoek gegrafeerd.

Daar vind je ook twee boutjes. Draai de onderste wat losser om de kantelhoek aan te passen. Zorg dat het midden van dit boutje bij 29 graden staat. Dit is namelijk de juiste verticale kantelhoek voor Nederland.

Check 4: LNB in juiste hoek zetten

Daarna zet je de LNB, de ontvangstkop die op de schotel staat gericht, in de juiste hoek. Dit gaat makkelijk en snel met de mal die je op pagina 11 van onze instructie over je schotel uitrichten vindt. Knip deze uit en plak ze op de LNB. Zodra de lijn waterpas is, staat de LNB in de juiste hoek.

Check 5: Horizontale positie instellen

Het uitrichten van de schotel zit er bijna op. Tijd om verbinding te maken met de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten, waarmee je Nederlandse tv kijkt. Dit doe je door de horizontale positie in te stellen. Gebruik hiervoor het Canal Digitaal-kompas. Bepaal waar het noorden is door het rode bolletje van de ‘N’ in het blauwe vakje te krijgen. Goed om te weten: het noorden is niet waar je de schotel naar toe richt.

Door het noorden te lokaliseren, zie je op het kompas in welke richting je de schotel wél moet richten. Dit is het vlak dat rood staat aangegeven. Richt de schotel deze kant op, want daar bevinden zich de satellieten.

Check 6: Schotel aansluiten op je tv

Nu ben je er bijna! Het is tijd om de schotel te verbinden met je televisie. Sluit hiervoor eerst de coaxkabel aan op de LNB en koppel ‘m aan de interactieve ontvanger van Canal Digitaal. Daarna verbind je de ontvanger via een HDMI-kabel met de tv. Nu is het tijd om de ontvanger aan te zetten.

Open het instellingenmenu hiervan om te zien wat de ontvangstkwaliteit van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten zijn. Dit signaal optimaliseer je door piepkleine aanpassingen te doen aan de LNB en aan de horizontale positie van de schotel.

Check 7: beeldkwaliteit checken

Als het goed is, is de beeldkwaliteit nu in orde. Zo niet, ga dan verder met het doen van minimale aanpassingen aan de schotel. Succes! Mocht het niet willen lukken, dan kun je ook onze uitgebreidere uitleg voor je schotel uitrichten doornemen. Is het gewoon gelukt? Hoog tijd om neer te ploffen op de bank, want nu kun je in topkwaliteit tv kijken.

Veel kijkplezier!

Canal Digitaal Chat

 • vandaag

 • Welkom bij Canal Digitaal
 • Ben je al klant van Canal Digitaal?

 • Ja

  Nee

 • Ja

 • Nee

 • Login met je emailadres en wachtwoord.


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik heb nog geen inloggegevens
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


De verbinding met het Canal Digitaal-team is niet gelukt
Voer een bericht in!
Ongeldig telefoonnummer
Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot