Tv-kijken via je Chromecast
Terug naar de blog

Tv-kijken via je Chromecast

28-8-2019 Durf te vragen

Een tv-programma of serie vanaf je telefoon of tablet naar de televisie streamen? Je doet het met een Chromecast. Kijk al je favoriete programma’s gewoon op groot scherm. Hoe werkt de Chromecast? En waar kan je het allemaal voor gebruiken? Lees hier hoe jij optimaal kan tv-kijken via Chromecast.

Wat is de Google Chromecast?

De Google Chromecast is een klein apparaatje van Google. Hiermee kun je tv streamen, want je streamt gemakkelijk alle films, series en video’s van je telefoon, tablet of laptop naar je televisie. Met één druk op de knop kijk jij al je favoriete programma’s of series direct op groot scherm.

Hoe werkt de Google Chromecast?

Om de Google Chromecast te gebruiken, plug je het apparaat via een HDMI-kabel in je televisie. Hier heb je dus een tv met een HDMI-aansluiting voor nodig. Deze bevindt zich aan de achter- of voorzijde van je tv. Je bedient de Chromecast met je telefoon, tablet of laptop. Een afstandsbediening heb jij dus niet nodig. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je televisie aanstaat, je met wifi verbonden bent én je de juiste HDMI-ingang met je afstandsbediening hebt geselecteerd.

Wat je allemaal met de Google Chromecast kan? Een heleboel! Gebruik de Chromecast om live tv te kijken via de app van je tv-provider of leuke video’s van YouTube, Netflix of MovieMax op groot scherm af te spelen. Je kan het slimme apparaatje ook met je laptop verbinden. Ideaal, als je bijvoorbeeld aan een groep mensen direct al je vakantiefoto’s wilt laten zien.

Hoe kan je tv-kijken met de Chromecast?

Je kan op verschillende manieren tv-kijken met de Chromecast. Wij leggen je uit wat deze manieren zijn én hoe casten werkt.

Streamen via het Chromecast icoontje
In sommige apps kan je Chromecast gebruiken via een speciaal Chromecast icoontje, bijvoorbeeld in de YouTube-app. Wanneer je deze app op je telefoon of tablet gebruikt en verbonden bent met wifi, verschijnt er in het scherm een Chromecast icoon (een televisiescherm met golven). Zodra je hierop drukt, verschijnt er een lijst met alle Chromecasts die verbonden zijn met het internet. Selecteer degene die aan je tv verbonden is en je lievelingsvideo zal naar de televisie gestreamd worden.

Chromecast apps
Ook zijn er een heleboel Chromecast apps die je met de Google Chromecast kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld de CANAL+ app. Met één druk in de app kijk jij al je favoriete tv-programma’s op je televisie in plaats van op een klein scherm. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld geen tv-aansluiting hebt, maar wel live alle Nederlandse tv-programma’s wilt volgen of tot 7 dagen terug wilt kijken. Andere Chromecast apps zijn onder andere Netflix, FOX Sports, NPO Gemist en meer. Er is voor ieder wel wat wils!

Chromecast Ultra
Wil je op groot scherm én in de beste kwaliteit tv kijken? Dat kan met een Chromecast Ultra. Deze nieuwere versie van de Google Chromecast werkt precies op dezelfde manier als de ‘normale’ Chromecast, maar biedt een betere beeldkwaliteit. Waar je met een gewone Google Chromecast beeld in 1080p HD-kwaliteit kijkt, gaat de Chromecast Ultra tot 4K. Dit is vier keer scherper dan 1080p HD! Je kijkt elke voetbalwedstrijd, YouTube video of film in topbeeldkwaliteit.

Chromecast aansluiten en instellen

Hoe sluit je de Google Chromecast aan? Heel gemakkelijk! Lees hieronder stap voor stap hoe jij je Chromecast kan aansluiten en instellen.

Stap 1: Sluit de Chromecast aan op je tv
Plug de Google Chromecast met een HDMI-kabel in een HDMI-ingang van je televisie.

Stap 2: Sluit de Chromecast op stroom aan
Voorzie de Chromecast van stroom door hem via een USB-kabel met de tv te verbinden. Of gebruik de meegeleverde adapter en plug hem in het stopcontact.

Stap 3: Selecteer de HDMI-ingang op je tv
Is de Chromecast aangesloten? Pak dan de afstandsbediening van je tv en selecteer de juiste HDMI-ingang. Er verschijnt nu een opstartscherm van de Chromecast in beeld.

Stap 4: Installeer de Google Home app
Om je Google Chromecast in te stellen, heb je de Google Home app nodig. Installeer deze op je telefoon of tablet. De app zoekt naar alle Chromecast apparaten in de buurt. Zodra je jouw apparaat aanklikt, verschijnt er op de tv en in de app een code. Komt die code overeen? Dan maakt jouw telefoon of tablet verbinding met het slimme apparaatje.

Stap 5: Verbind met wifi en start met casten!
Is de Chromecast verbonden? Dan kan je het apparaatje een naam geven, bijvoorbeeld “Tv woonkamer.” Zo weet iedereen waar het apparaat op aangesloten is. Maak nu verbinding met je wifi én het streamen kan beginnen.

Met je smartphone tv-kijken via de Chromecast

Het tv-kijken via de Chromecast vanaf je telefoon is heel eenvoudig. Heb je de CANAL+ app op je telefoon gedownload, dan stream je met één druk op de knop het tv-programma naar de televisie. Ook zijn er in de Google Play Store en Apple Store een heleboel apps te vinden die de Chromecast ondersteunen.

Stream je favoriete vlogs en Netflix-series eenvoudig naar je tv-scherm door dit in de app aan te geven. Of klik op het welbekende Chromecast icoontje. Benieuwd welke apps allemaal de Chromecast ondersteunen? In de Google Home-app staat een lijst van alle apps die op het slimme apparaat werken.

Met je laptop tv-kijken via de Chromecast

Ook via je laptop kan je tv-kijken via de Chromecast. Je moet hier wel de webbrowser van Google Chrome voor gebruiken. Open hetgeen dat je op groot scherm wilt streamen, bijvoorbeeld een tv-programma via de browser, en klik daarna in het menu op casten. Je favoriete programma verschijnt direct op groot scherm. Handig!

Chromecast gebruiken zonder wifi

Is er geen wifinetwerk beschikbaar? Je kan de Chromecast ook gebruiken zonder wifi. Door het apparaat met een hotspot te verbinden, kan jij ook gewoon zonder wifinetwerk tv-kijken via de Chromecast. Je hebt dan wel een tweede telefoon of tablet nodig waarmee je een hotspot aanmaakt, zodat je op internet kan. Dit is hoe je dat doet:

  • Zet op je telefoon je persoonlijke hotspot aan
  • Verbind de andere tablet of smartphone met de hotspot
  • Stel de Chromecast in en gebruik het internet van de hotspot
  • Zijn beide apparaten verbonden? Start dan met streamen!