Zelf je schotel uitrichten op vakantie? Volg dit stappenplan

Wanneer je deze zomer weer naar je vakantiehuisje vertrekt of met de camper of caravan op pad gaat is het fijn om vanaf je vakantiebestemming naar je favoriete Nederlandse tv-programma’s te kijken. Dat kan met Canal Digitaal Op Vakantie. Hiervoor heb je een schotelantenne nodig die je moet uitrichten. Hoe een schotel uitrichten werkt? Volg dit stappenplan.

Je schotel uitrichten op vakantie, waarom is dat nodig?

Zit je op je campingstoeltje klaar voor de belangrijke voetbalwedstrijd of je lievelingsserie? Dan moet je er wel voor zorgen dat je schotel goed is uitgericht. Je schotel uitrichten is het afstellen van de schotel waarmee je het televisiesignaal ontvangt.

Stap 1: zorg ervoor dat je schotel vrij zicht heeft

Voordat je begint met het afstellen van je schotel, moet je een goede locatie voor ‘m vinden. Kies daarom voor een (deels) open campingplek, want het is belangrijk dat de schotel ‘vrij zicht’ heeft op het zuiden. Dit betekent dat er geen objecten (zoals takken van een boom) mogen staan tussen de schotel en plek in de hemel waar de satellieten zich bevinden.

Tip: De zon staat tussen 12.00 en 13.00 uur ongeveer op het zuiden. Je kan natuurlijk ook het bijgeleverde kompas gebruiken. Mocht je dat niet meer hebben, dan kan je bij je plaatselijke dealer een nieuw exemplaar aanschaffen.

inzet-schotel-uitrichten_canal_digitaal

Stap 2: kantelhoek instellen

De kantelhoek is de hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Of anders gezegd: in welke hoek de schotel omhoog ‘kijkt’. De kantelhoek van de schotel is afhankelijk van waar je je in Europa bevindt, en kun je instellen met de gradenboog op de achterzijde van de schotel. In onderstaande tabel vind je de juiste hoek.

Verticale kantelhoek CanalDigitaal

Stap 3: LNB instellen

De LNB (ontvangstkop) aan de schotel hoort niet recht te staan, maar schuin. Gebruik de onderstaande mal en zet die op de witte bovenkant van de LNB. Draai de LNB zo totdat het lijntje van jouw locatie horizontaal staat.

Stap 4: de schotel draaien

Richt de schotel eerst pal op het zuiden en ga achter je schotel staan. Draai hem langzaam naar links (richting het oosten) en stop wanneer de signaalsterkte en kwaliteit 100% is. De signaalsterkte en -kwaliteit van het binnenkomende satellietsignaal kan je zien in het gebruikersmenu van je ontvanger.

Heb je een kompas bij de hand? Het zuiden vind je op 180 graden. De ASTRA 3-satelliet bevindt zich dan op (180 – 23,5 =) 156,5 graden. Met kleine aanpassingen in de horizontale stand van de schotel kan je de ontvangst vervolgens optimaliseren. Stel de uitrichting van de schotel en LNB zo bij dat je de maximale signaalsterkte hebt.

Stap 5: zenderlijst inladen

In het gebruikersmenu van de ontvanger laad je snel de laatste zenderlijst in. Zo zorg je ervoor dat de zenderlijst weer helemaal up-to-date is.

Stap 6: smartcard heractiveren

Als je Op Vakantie-pakket een tijd niet gebruikt is, dan zijn de rechten van je zenderpakket verlopen. Je kan je smartcard als volgt weer heractiveren:

-Heb je een losse smartcard, plaats deze dan in je ontvanger

-Zet je ontvanger aan op NPO 1 HD en wissel niet van zender

-Binnen een uur ontvangt de smartcard automatisch de juiste rechten.

Tv-kijken op vakantie?

Heb je nog geen tv-pakket op vakantie, maar wil je dit wel? Ontdek welk Canal Digitaal Op Vakantie -pakket bij jou past. Ook kun je bij Canal Digitaal een complete schotelset aanschaffen voor je camper, caravan of vakantiewoning.