Zelf je schotel uitrichten: zo doe je dat!

De schotel waarmee je het signaal voor je televisie ontvangt: als het goed is, hoef je er bijna nooit naar om te kijken. Je stelt ‘m één keer af en dan is het signaal in principe goed. Maar wat als je de schotel verplaatst? Of wat als je te maken hebt gehad met harde wind die de uitrichting van de schotel en ontvangstkop (LNB) heeft beïnvloed? Dan moet je opnieuw de schotel uitrichten. Omdat we begrijpen dat je misschien niet weet hoe je dit aanpakt, leggen we in dit blog graag uit hoe je dat doet.

Je schotel uitrichten, waarom moet dat eigenlijk?

Je schotel uitrichten is het afstellen van de schotel waarmee je het televisiesignaal ontvangt. Deze schotel staat zo uitgericht dat je het signaal van zowel de ASTRA 1- als ASTRA 3-satelliet ontvangt (met een Duo LNB).  Heb je een Triple LNB van Canal Digitaal, dan kun je ook het signaal van de ASTRA 2-satelliet ontvangen. Maar daarvoor moeten je schotel en LNB natuurlijk wel goed uitgericht staan. Zijn ze dat niet? Dan is de kans groot dat de beeldkwaliteit slecht is. Ook kan je dan te maken krijgen met blokjesvorming in beeld. De zender komt dan al enigszins door, maar het tv kijken gaat dan dus nog niet vloeiend. De schotel is dan bijna goed uitgericht, maar nog niet optimaal. Het is dus zeker de moeite waard om de tijd te nemen om je schotel goed uit te richten.

De grote vraag is natuurlijk, hoe doe je dat precies? Daar is dit artikel voor. Let’s go!

Wees je wel voorzichtig?

Voordat je met het uitrichten van je schotel begint, raden we je aan om veiligheidsmaatregelen te treffen. Het kan zo zijn dat je schotel op een lastige locatie staat. Bijvoorbeeld bovenop het dak of aan de zijkant van je huis. Is de schotel lastig te bereiken? Dan raden we je aan om ‘m alleen met hulp van iemand anders uit te richten. Oók als je het al vaker hebt gedaan.

Stap 1: zorg ervoor dat je schotel vrij zicht heeft

Voordat je begint met het afstellen van je schotel, moet je een goede locatie voor ‘m vinden. Het is belangrijk dat de schotel ‘vrij zicht’ heeft. Dit betekent dat er geen objecten mogen staan tussen de schotel en plek in de hemel waar de satellieten zich bevinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een muur van een gebouw of de takken van een boom.

Stap 2: de juiste kantelhoek instellen

Zodra je schotel vrij zicht heeft, ga je de juiste kantelhoek van de schotel instellen. De kantelhoek is hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Of anders gezegd: in welke hoek de schotel omhoog ‘kijkt’. Aan de achterkant van de schotel zit een beugel, waarmee je de kantelhoek kunt aanpassen. Bij schotels van Canal Digitaal zie je wanneer de schotel in welke kantelhoek staat. De juiste kantelhoek om in Nederland goed ontvangst te hebben is 29 graden. In andere landen maak je gebruik van een alternatieve kantelhoek. Deze ligt trouwens dicht bij 29 graden. Nadat je de juiste kantelhoek hebt ingesteld, hoef je de satelliet-tv alleen nog de juiste kant op te richten

Benieuwd naar de kantelhoek voor het land waar jij je bevindt? Het lijstje hieronder helpt je daarbij.

Verticale kantelhoek CanalDigitaal

Stap 3: de juiste kant op richten

Het is ook belangrijk dat de schotel de juiste kant op gericht staat. Het heeft namelijk geen zin om de schotel bijvoorbeeld naar het westen te richten. Ten opzichte van West-Europa bevindt de Astra 3-satelliet zich namelijk in het oosten. Dit is de belangrijkste satelliet voor Canal Digitaal met verreweg de meeste abonnementszenders. Er zijn apps en computerprogramma’s die je daarbij kunnen helpen. Zoek hier in de Apple App Store of Google Play Store op ‘dish pointer’ of ‘sat finder’.

Voor het richten naar de juiste kant is er in Nederland trouwens een handig ezelsbruggetje. Kijk rond 13 uur ’s middags zomertijd naar de zon. Dat is ongeveer de positie van de ASTRA 3-satelliet. Wil je het precies weten? De ASTRA 3-satelliet vind je op 23,5 graden oost ten opzichte van het zuiden. De ASTRA 1-satelliet staat op 19,2 graden oost ten opzichte van het zuiden. Gebruik je een kompas? Dan vind je op 0 graden het noorden. Het zuiden vind je op 180 graden. Je vindt de ASTRA 1-satelliet op 160,8 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 19,2 graden is 160,8 graden). De ASTRA 3-satelliet vind je op 156,5 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 23,5 graden is 156,5 graden).

Stap 4: signaalsterkte controleren

Nadat je de schotel hebt uitgericht, kun je via de tv de signaalsterkte bekijken. Op deze manier weet je of je de schotel goed staat afgesteld. Ga naar het gebruikersmenu van je ontvanger en controleer de signaalsterkte en –kwaliteit.

Stap 5: signaalsterkte optimaliseren

Geeft je televisie aan dat de signaalsterkte optimaal is? Gefeliciteerd! Je bent dan klaar. Is de signaalsterkte nog niet optimaal? Dan kun je proberen het signaal te optimaliseren. Dit doe je met minimale verstellingen van de horizontale positie van je schotel. Ook kun je de mate waarin de ontvangstkop (LNB) schuin staat aanpassen. In Nederland is de optimale schuinstand van de LNB 12 graden naar links als je voor de schotel staat. Lukt het niet om dit voor elkaar te krijgen? Dan raden we aan om deze pagina te doorlopen of om een professionele installateur de schotel te laten uitrichten. Succes!

In het onderstaande filmpje laten we zien hoe je een schotel uitricht.

Accessoires die helpen bij het uitrichten

Er zijn allerlei handige accessoires die je assisteren tijdens het uitrichten van de schotel. Zo zijn er ‘gadgets’ die je bijvoorbeeld helpen de juiste satelliet te vinden. Andere accessoires helpen we je om het signaal sneller te optimaliseren. Ideaal voor als je aan het rondreizen bent en vaak de schotel opnieuw uitricht. Deze accessoires zijn dan prima assistenten voor het uitrichten van je schotel. Zo heb je voor je het weet de schotel al optimaal afgesteld!