Amerikaanse sporten uitgelegd: Honkbal
Terug naar de blog

Amerikaanse sporten uitgelegd: Honkbal

30-6-2022 Kijktips

Nu bijna alle voetbalcompetities zijn afgelopen, is het als echte sportfan het perfecte moment om je horizon eens te verbreden. Nu kan dat natuurlijk op de velden van Roland Garros en Wimbledon, of op de Franse kronkelweggetjes tijdens de Tour de France. Maar wat als je nog eens wat verder kijkt? In de Verenigde Staten is er een tal van sporten dat populair is, maar in Europa nog geen dagelijkse kost is. Met ESPN via Canal Digitaal kijk je honkbal uit de MLB, basketbal uit de NBA, American football uit de NFL en ijshockey uit de NHL. In deze nieuwe blogserie leggen we deze Amerikaanse sporten uit, zodat je in no-time kan genieten van deze topsporten. In deel 1 vertellen we je alles over honkbal!

Major League Baseball (MLB)

De allerbeste honkbalcompetitie is de Major League Baseball (MLB). In de MLB strijden teams uit Canada en de Verenigde Staten om de titel. De MLB bestaat uit de American League en de National League. De American League bestaat uit veertien teams en de National League heeft zestien teams. Deze teams zijn onderverdeeld in drie divisies. Het team dat als eerste eindigt in de eigen divisie, doet mee aan de play-offs. De play-offs worden altijd, zoals ook bij voetbal, na een regulier seizoen gespeeld. De laatste ronde in de play-offs wordt de World Series genoemd. Hierin wordt het kampioenschap beslist in een best-of-7 wedstrijd.

Opstelling honkbalteam

Een honkbalteam bestaat uit negen spelers. De verdediging bestaat uit een pitcher die de bal in het spel brengt, een catcher die de bal vangt als hij niet door de slagman wordt geraakt en vier infielders. Dit zijn de eerste honkman, tweede honkman, derde honkman en de shortstop. Een shortstop is een speler die tussen het tweede en derde honk beweegt. Bovendien bestaat een verdedigend team uit drie outfielders, een leftfielder, een centerfielder en een rightfielder. De aanvallende spelers komen om een voor een aan de beurt om te slaan.

Het honkbalveld

De kern van het honkbalveld zijn de vier honken. Een honk is een veilige plek voor de speler. Wanneer een speler de bal het veld in slaat, rent hij altijd naar het eerste honk. Als hij de bal ver genoeg heeft geslagen, kan hij ook verdere honken bereiken. Als een speler het thuishonk (vierde honk) bereikt scoort hij een punt. De honken liggen 90 voet uit elkaar in een ruitvorm. Het vierde honk is bovendien ook het startpunt. Het gebied binnen de honken wordt het infield genoemd. Het gebied buiten de vier honken wordt het outfield genoemd.

Het doel van honkbal

Het doel van honkbal is om vaker op het thuishonk te komen dan de tegenstander. Een run naar de thuisplaat is één punt waard. Het team op het veld is het verdedigende team. Het aanvallende team is de slagpartij. De verdedigers moeten ervoor zorgen dat de aanvallers zo snel mogelijk uit wordt geslagen. Als het aanvallende team drie keer uit is, wordt er gewisseld en gaat het verdedigende team aanvallen en proberen om zoveel mogelijk punten te scoren.

Wist je dat er ook Nederlanders actief zijn in de MLB? Lees hier meer!

Verdedigen en aanvallen

In honkbal nemen beide teams beurten als verdedigers en aanvallers.

Verdedigen

Het verdedigende team moet zo snel mogelijk drie outs maken. De pitcher brengt de bal steeds in het spel. Hij staat in het midden van het infield en gooit de bal naar de slagman van het andere team. De pitcher moet de bal tussen knie- en ellebooghoogte over het thuishonk gooien. Als de bal er niet tussen wordt gegooid, geeft de scheidsrechter een wijdbal. Werpers mogen drie wijdballen gooien. Op de vierde bal mag de slagman automatisch naar het eerste honk. Als de slagman een wijdbal slaat, telt dit als een slag. Als een speler uit is, moet hij het veld verlaten. De vier meest voorkomende manieren om een ​​speler uit te krijgen zijn:

  • Strike out: Wanneer een slagman drie keer slaat zonder de bal te raken
  • Force out: Wanneer het verdedigende team met een speler de bal eerder op een honk krijgt dan waar een aanvallende speler heenrent
  • Fly out: Wanneer de bal wordt geraakt door een slagman, maar wordt gevangen door een verdediger voordat hij de grond raakt
  • Tag out: wanneer een aanvallende speler wordt aangeraakt door een verdediger die de bal in de hand heeft

Aanvallen

De slagman heeft drie kansen om de bal het veld in te slaan als hij daar niet in slaagt, ligt de speler eruit. De slagman probeert met zijn slag genoeg tijd te winnen om in ieder geval het eerste honk te halen. Daar is hij veilig en kan hij niet uit gaan. Als de bal verder wordt geslagen, dan kan de slagman altijd verder rennen. Hierna is de volgende slagman aan de beurt. Als de tweede slagman de bal het veld in slaat, moet de speler op het eerste honk naar het tweede honk rennen, omdat twee aanvallende spelers niet op één honk mogen staan. Als het spel vordert zie je vaak dat alle honken op deze manier worden bezet door aanvallende spelers. Het doel is het bereiken van het thuishonk zonder uit te gaan.

Spelduur

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings. In een inning speelden beide teams een aanvallende en verdedigende beurt. Een wedstrijd duurt meestal rond de drie uur.

Kijk honkbal op ESPN via Canal digitaal

Nu je helemaal op de hoogte bent van de regels, kan je volop genieten van 10 MLB wedstrijden per week op ESPN via Canal Digitaal!