Catch-22: bureaucratische waanzin
Terug naar de blog

Catch-22: bureaucratische waanzin

14-4-2021 Kijktips

De satirische Hulu-serie Catch-22 is een verfilming van de gelijknamige oorlogsroman van Joseph Heller, over een Amerikaanse vliegbasis in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor ging Hulu in zee met regisseurs George Clooney en Grant Heslov, die de uitdaging aangingen om van deze ‘onfilmbare’ roman een spectaculaire serie te maken. Andere regisseurs deden al een poging om het boek te verfilmen, maar dat werd geen succes. Met maar liefst 19 nominaties en lovende woorden van de pers, is het hen wel gelukt om van hun versie een hitserie te maken. Kijken kan via Canal Digitaal.

Ontsnappen is niet mogelijk

Catch-22 volgt de bommenwerperpiloot Yossarian, gespeeld door Christopher Abbott (bekend van zijn rol in de serie Girls.) Hij moet steeds meer missies volbrengen. Bij elke vlucht vreest hij voor zijn leven, waardoor hij uiteindelijk besluit om niet meer te vliegen. Al snel blijkt dat dit niet zo simpel is, want de ingenieuze regel Catch-22 maakt stoppen onmogelijk. Deze bureaucratische regel stelt dat je enkel ontslagen mag worden als je niet goed bent in je hoofd. Maar als je zelf je ontslag aanvraagt, dan ben je bij volle verstand en dus toerekeningsvatbaar. Hij gaat vervolgens op zoek naar een manier om aan zijn plicht te ontsnappen.

Absurditeit staat centraal

Catch-22 is niet zomaar de volgende oorlogsserie. Verwacht je aan een grote dosis zwarte humor, absurde scènes en interessante karakters. Zo neemt George Clooney de rol van luitenant Scheisskopf op zich, Kyle Chandler speelt Colonel Cathcart en Hugh Laurie vertolkt de rol van Major de Coverley.

Voor deze prestaties werden ze maar liefst 19 keer genomineerd waaronder twee keer voor een Golden Globe van Best Television Limited Series en Best Performance by an Actor in a Limited Series (Christopher Abbott.) Tijdens de Primetime Emmy Awards gingen ze naar huis met een nominatie voor Outstanding Sound Editing en Outstanding Special Visual Effects.

Alleen maar lof

Het uitstekend acteertalent is de pers niet ontgaan. The Guardian zegt: ‘Ze hebben het voor elkaar gekregen. Catch-22 is in bijna ieder opzicht succesvol. De prachtige shots, het zorgvuldig geschreven verhaal en de fantastische acteerprestaties.’ Volgens Npo3 is Catch-22 ‘zo’n serie die je af en toe nodig hebt om de lol in het seriekijken te behouden. Een aangename verrassing. Een origineel script in een zee van middelmaat. Loved it.’ Merrill Barr van Forbes vindt de serie geweldig: ‘Het is een serie die de perfecte lijn trekt tussen serieusheid en humor.’ Catch-22 is dus niet alleen een steengoed oorlogsverhaal, maar bevat steeds voldoende humor en absurditeit. Een geslaagde combinatie waardoor de serie absoluut een plaats verdient op je must-watch lijst.

Waar kijk je Catch-22?

Catch-22 vind je onder Canal+ Series. Je kijkt via de TV App op je mobiel, tablet, laptop en/of smart-tv. Met het Rijk- of Royaal-pakket kijk je ook via je M7 interactieve satellietontvanger (indien verbonden met internet). Met Canal+ Series heb je altijd toegang tot een ruim aanbod classics en nieuwkomers.