Dit zijn de Nederlanders in de MLB
Terug naar de blog

Dit zijn de Nederlanders in de MLB

24-6-2022 Kijktips

Het honkbalseizoen is alweer een aantal maanden in volle gang en de crème de la crème van het honkbal zie je natuurlijk in de Amerikaanse Major League Baseball (MLB). In Nederland is honkbal niet zo’n populaire sport, maar er is toch een aardig aantal Nederlanders dat in de Major League actief is. In deze blog zetten we een aantal Nederlandse talenten in de spotlight en vertellen we je precies welke teams met een oranje randje je live moet volgen op ESPN.

De meeste Nederlanders

De meeste Nederlandse spelers van de MLB vind je bij Atlanta Braves. Dit team uit Georgia heeft dit seizoen Kenley Jansen overgenomen van de Los Angeles Dodgers. Hij is zijn volledige 12-jarige carrière actief geweest bij de club uit LA en won zelfs in 2020 de World Series. In Atlanta wordt hij teamgenoot van de Nederlanders Ozzie Albies en Chadwick Tromp. Albies is een vaste kracht voor de Braves, waar Tromp vooralsnog zijn uren maakt in de Minor League.

Xander Bogaerts

De bekendste Nederlander die uitkomt in de American League is zonder twijfel de 29-jarige Xander Bogaerts. Hij speelt sinds 2009 bij de Boston Red Sox en won als korte stop met dit team in 2013 en 2018 de prestigieuze World Series. Bogaerts is dus met al zijn successen niet weg te denken bij het team uit Boston, maar 3 juni ging hij ook formeel de geschiedenisboeken in als de speler met de meeste wedstrijden als korte stop ooit bij de Red Sox. Een behoorlijke prestatie.

Fun fact: Bogaerts is met 17 miljoen euro(!) per jaar de best betaalde topsporter uit het Koninkrijk der Nederlanden.

Naast Xander Bogaerts speelt Jonathan Schoop ook in de American League, maar dan bij Detroit Tigers. Schoop miste vorig seizoen amper een wedstrijd en is een vaste kracht in Motown. Sherten Apostel komt dit seizoen uit in de Minor League, maar wie weet komt daar binnenkort verandering in.

National League

In de National League van de MLB hebben we als Nederlanders ook genoeg om trots op te zijn. Didi Gregorius, sinds 2020 uitkomend voor de Philadelphia Phillies, was al in de pre-season in goede vorm en hoopt met de Phillies voor het eerst sinds 2011 de postseason te halen.

Jurickson Profar is een andere Nederlander die veel speeltijd krijgt. Deze left fielder van de San Diego Padres kwam vorig seizoen in ongeveer de helft van de wedstrijden van de club uit Californië in actie.

Voor viervoudig winnaar van de Gold Glove Awards, Andrelton Simmons, is dit jaar hopelijk een beter seizoen weggelegd. Na een onnoemenswaardig seizoen bij Minnesota Twins, heeft Simmons getekend bij Chicago Cubs. We hopen natuurlijk dat hij zijn vorm weer kan vinden in de Windy City en we nog een tijd kunnen genieten van zijn talent.

Ben je een doorgewinterde honkbalfan, of wil je graag meer leren van deze klassieke Amerikaanse sport? Kijk tien wedstrijden per week op ESPN via Canal Digitaal! Check ook ESPN.nl als je geen genoeg kan krijgen van de MLB en bekijk het speelschema, de stand en statistieken van alle teams en individuele spelers.