The Act: psychologische foltering
Terug naar de blog

The Act: psychologische foltering van het begin tot einde

14-4-2021 Kijktips

Met The Act wil Hulu ieder seizoen een ander misdaadverhaal brengen. Het eerste seizoen werd direct een topper van formaat, de serie werd bekroond met maar liefst 3 awards en 15 nominaties. De afleveringen zijn gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Gypsy Rose Blanchard, die in 2016 tot tien jaar veroordeeld werd voor de moord op haar moeder Dee Dee. Met Joey King (Gypsy) en Patricia Arquette (moeder Dee Dee) in de hoofdrollen, is deze serie absoluut het kijken waard. Beschikbaar via Canal Digitaal.

Ziekte faken voor belangstelling

In de eerste afleveringen van The Act zou je bijna bewondering hebben voor moeder Dee Dee, die heel wat voor haar zieke dochter doet. Dochter Gypsy Rose werd te vroeg geboren en zit hierdoor in een rolstoel. Alsof dat niet genoeg was, kreeg ze er ook nog eens leukemie, astma, spierdystrofie en een verstandelijke beperking bovenop. Of…dat denkt ze. Al snel blijkt dat al deze ziektes compleet verzonnen zijn door haar moeder, die aan het syndroom van Münchhausen by proxy lijdt. Het is haar manier om medelijden op te wekken bij mensen in haar omgeving. Wanneer Gypsy de leugens van haar ontspoorde moeder ontdekt, bedenkt ze samen met haar vriend een plan om haar te vermoorden.

Awards voor subliem acteertalent

Patricia Arquette werd voor haar briljante vertolking beloond met twee awards, die van Best Performance by an Actress tijdens de Golden Globe Awards, en de prijs voor Outstanding Supporting Actress tijdens de Primetime Emmy Awards. Ook het talent van Joey King is hen niet ontgaan, want ze ging al naar huis met nominaties voor Outstanding Lead Actress, Best Performance by an Actress en Outstanding Performance by a Female Actor. In 2020 mocht de serie de award van Top 100 Most Popular Television (2018- 2019) in ontvangst nemen.

Een must-see

Volgens de pers en kijkers zet je deze serie best op je must-watch lijst. ‘Dit is een serie die je gezien moet hebben. De montage, het verhaal en acteerwerk zijn briljant’, aldus een kijker. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een mooie 9,2 op 10 van het publiek. Daar zegt een kijker het volgende: ‘De spanning is voelbaar in elke scène. Deze spanning wordt ondersteund door de twee beste prestaties van Patricia Arquette en Joey King.

Npo3 heeft dé perfecte omschrijving voor het acteerwerk van Patricia Arquette: ‘het is om de vingers bij af te likken.

The Act is een triest verhaal, maar brengt een nieuwe kijk op de moord die een aantal jaren geleden uitvoerig aan bod kwam in de media. De serie is bizar en brutaal, maar extreem goed! Een aanrader als je wel van een stevige misdaadserie houdt.

Waar kijk je The Act?

The Act is beschikbaar via Canal + Series, net zoals een volledig aanbod andere series. Je kijkt via de TV App op je mobiel, tablet, laptop en/of smart-tv. Met het Rijk- of Royaal-pakket kijk je ook via je M7 interactieve satellietontvanger (indien verbonden met internet) naar deze series.